China vrea să limiteze consumul de cărbune

  • 19 Noiembrie 2014 15:53
China vrea să limiteze consumul de cărbune

Săptămâna trecută, China și Statele Unite, primii doi emițători de gaze cu efect de seră, și-au fixat noi obiective pentru emisiile lor, presate de urgența unui acord mondial la conferința asupra climatului care se va desfășura la sfârșitul anului 2015.

Guvernul chinez a anunțat miercuri că intenționează să limiteze consumul anual de cărbune la 4,2 miliarde de tone în 2020, chiar dacă această cifră reprezintă o creștere de aproximativ 16% comparativ cu cele 3,6 miliarde de tone de cărbune consumate în 2013, relatează Agerpres.

Consiliul de stat a precizat că până în 2020 va încerca să reducă de la 69% la 62% ponderea ocupată de cărbune în producția de energie, în timp ce ponderea energiei nucleare și a energiilor regenerabile ar urma să crească până la 15%.

Anunțul făcut de Consiliul de stat vine într-un moment în care autoritățile de la Beijing sunt criticate de opinia publică pentru gradul mare de poluare provocat de consumul de cărbune precum și cu presiuni internaționale pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. China este țara cu cel mai mari emisii de gaze cu efect de seră în condițiile în care este responsabilă pentru jumătate din consumul mondial de cărbune și continuă să construiască termocentrale.

Săptămâna trecută, China și Statele Unite, primii doi emițători de gaze cu efect de seră, și-au fixat noi obiective pentru emisiile lor, presate de urgența unui acord mondial la conferința asupra climatului care se va desfășura la sfârșitul anului 2015, la Paris. China, cel mai mare emițător mondial, și-a stabilit obiectivul unui vârf al emisiilor de gaze cu efect de seră 'în jurul anului 2030', cu intenția de 'a încerca să ajungă acolo mai devreme'. La rândul lor, Statele Unite s-au angajat asupra unei reduceri de 26-28% a emisiilor lor până în 2025 comparativ cu 2005.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Perspective
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău