China vrea să interzică minarea de bitcoin

  • 09 Aprilie 2019 11:24
China vrea să interzică minarea de bitcoin

Principalul organism de planificare economică din China vrea să interzică minarea de bitcoin, potrivit unei liste de activități industriale pe care autoritățile de la Beijing vor să le oprească, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Comisia Națională de Dezvoltare și Reforma (NDRC) a publicat luni o listă revizuită de industrii pe care vrea să le încurajeze, restricționeze sau elimine. Prima listă de acest fel a fost publicată în 2011.

Varianta preliminară a listei revizuite adaugă minarea de criptomonede, inclusiv cea de bitcoin, printre cele 450 de activități care în opinia NDRC ar trebui eliminate treptat deoarece nu respectă legile și reglementările relevante, sunt nesigure, irosesc resurse sau poluează mediul. Documentul nu stipulează o dată țintă pentru acest plan și nici cum a fost eliminată minarea de bitcoin, ceea ce înseamnă că astfel de activități ar urma să fie eliminate imediat.

Sectorul criptomonedelor a intrat în atenția autorităților chineze în 2017, când organismul de reglementare a început să interzică ofertele inițiale de criptomonede și să închidă platformele de tranzacționare de criptomonede. Simultan, China a început să limiteze minarea de criptomonede, forțând multe firme să își mute baza de operațiuni în altă parte.

China găzduiește cele mai multe ferme specializate în minarea de criptomonede. De asemenea, companiile chineze sunt printre cei mai mari producători de echipamente pentru minarea de bitcoin. Reuters anunța anul trecut că minimum trei din aceste firme erau interesate să strângă miliarde de dolari prin oferte publice inițiale la Hong Kong. Între timp, cel puțin una din aceste firme, Canaan Inc, a renunțat la aceste planuri.

Criptomoneda este o monedă digitală, virtuală și poate fi utilizată ca mijloc de plată. Folosirea prefixului 'cripto' arată că acest mijloc de plată utilizează criptografia, ceea ce face aproape imposibilă falsificarea acesteia. Prin folosirea tehnologiilor descentralizate, se permite utilizatorilor efectuarea unor plăți sigure și anonimizate. Utilizatorul nu mai este obligat să se identifice ca în cazul utilizării serviciilor bancare. Moneda virtuală rulează pe un registru public numit blockchain.

Criptomonedele sunt create printr-un proces denumit minerit (mining), care implică utilizarea procesorului dintr-un dispozitiv, pentru a rezolva probleme complicate de matematică, rezultatul acestora generând monede. Utilizatorii pot cumpăra monedele de la brokeri, apoi le pot stoca sau cheltui, folosind portofelele criptografice. Cele mai cunoscute exemple de criptomonedă sunt: Bitcoin, Ethereum, Ripple sau Litecoin.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău