China va adera la Tratatul privind Comerțul cu Arme

  • 22 Iunie 2020 16:07
China va adera la Tratatul privind Comerțul cu Arme

China, al doilea fabricant de arme din lume, va adera la Tratatul privind Comerțul cu Arme (TCA), o decizie care "va consolida pacea" în lume, a dat asigurări luni Beijingul, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Tratatul, adoptat în 2013 de către ONU și intrat în vigoare anul următor, prevede că fiecare țară semnatară evaluează înainte orice tranzacție dacă armele vândute riscă să fie utilizate în încălcarea vreunui embargou internațional, să fie deturnare în favoarea unor criminali sau încalcă drepturile omului.

Tipurile de arme acoperite de tratat variază de la pistoale și rachete la avioane și nave de război.

Aderarea Chinei la acest tratat, aprobată sâmbătă de principalul organ legislativ al țării, este o măsură importantă "pentru susținerea multilateralismului", a afirmat în fața presei un purtător de cuvânt al diplomației chineze, Zhao Lijian.

Statele Unite, principalul furnizor de arme din lume, au semnat acest tratat sub președinția lui Barack Obama, dar Congresul nu l-a ratificat niciodată.

Anul trecut, președintele american Donald Trump l-a respins, afișându-și încă o dată sfidarea față de unele tratate internaționale, reamintește AFP.

China "își va continua eforturile pentru a menține și consolida pacea și stabilitatea în lume și în regiune", a adăugat Zhao, dând asigurări că Beijingul "și-a controlat întotdeauna strict exportul de produse militare".

Conform unui studiu realizat în ianuarie de Institutul Internațional de Cercetări asupra Păcii (SIPRI) cu sediul la Stockholm, China este al doilea fabricant de arme din lume, după SUA.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău