China spune că imaginile masacrului de la Bucea sunt „profund tulburătoare”, dar refuză să condamne sau să acuze Rusia

  • 06 Aprilie 2022 14:14
China spune că imaginile masacrului de la Bucea sunt „profund tulburătoare”, dar refuză să condamne sau să acuze Rusia

China spune că imaginile atrocităților comise de invadatorii ruși în Ucraina sunt „profund tulburătoare” însă refuză să condamne sau să incrimineze Rusia pentru comiterea masacrelor de la Bucea și Irpin.

În timp ce imaginile cu orașul eliberat de sub ocupația rusă au atras condamnarea generală a Moscovei și apeluri la sancțiuni internaționale mai dure, Beijingul s-a abținut să dea vina pe aliatul său rus, scrie DIGI24.

„Informațiile și imaginile cu civili morți la Bucea sunt profund tulburătoare”, a recunoscut în fața presei un purtător de cuvânt al diplomației chineze, Zhao Lijian. Dar „orice acuzație trebuie să se bazeze pe fapte” și nu ar trebui „să se amestece situația umanitară cu politica”, a adăugat el.

Rușii au negat că au comis crimele împotriva civililor la Bucea și au acuzat Ucraina de înscenare. Declarațiile revoltătoare ale Moscovei vin în condițiile în care există dovezi - imagini din satelit sau dronă care arată că rușii se fac vinovați de masacrul odios din orașul ucrainean. De asemenea, localnicii care au supraviețuit au povestit în detaliu ororile la care i-au supus invadatorii.

„Înainte de a fi publicate rezultatele investigației, toate părțile ar trebui să dea dovadă de reținere și să evite acuzațiile nefondate”, a reacționat Zhao Lijian.

Împărtășind cu Rusia o puternică ostilitate față de Statele Unite, regimul dictatorial de la Beijing s-a abținut până acum să condamne războiul din Ucraina și să-l numească o invazie.

Beijingul s-a limitat să ceară tuturor părților să dea dovadă de „cea mai mare reținere”, îndemnând, în același timp, occidentalii să respecte „preocupările rezonabile ale Rusiei pentru securitatea sa”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer fragmentat
Umiditate:78 %
Vint:6,69 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău