China și-a stabilit un obiectiv de creștere economică de cel puțin 6% în 2021

  • 05 Martie 2021 09:20
China și-a stabilit un obiectiv de creștere economică de cel puțin 6% în 2021

China și-a stabilit un obiectiv de creștere de cel puțin 6% în acest an, a anunțat vineri prim-ministrul Li Keqiang, în pofida incertitudinilor create de pandemia de COVID-19 care continuă să afecteze economia globală, informează AFP.

În 2021, "China va continua să se confrunte cu multe riscuri și provocări de dezvoltare", a declarat premierul Li Keqiang în discursul de deschidere a sesiunii anuale a parlamentului.

"Fundamentele economice care vor sprijini creșterea pe termen lung rămân neschimbate", i-a asigurat premierul pe cei aproximativ 3.000 de deputați care, în majoritatea lor, purtau măști albastre de protecție.

La rândul său, FMI se așteaptă la o creștere de 8.1% a Chinei, o cifră nerealistă după un 2020 sumbru.

Prima țară afectată de noul coronavirus care a paralizat economia, China a renunțat în 2020 la stabilirea unui obiectiv anual de creștere, o decizie până acum extrem de rară în istoria recentă a țării asiatice.

După măsuri de izolare fără precedent care i-au influențat activitatea economică, China a înregistrat o scădere istorică a creșterii în primul trimestru al anului 2020 (-6.8%).

Îmbunătățirea treptată a condițiilor sanitare din primăvară a permis totuși o redresare a PIB-ului.

China a înregistrat în cele din urmă o creștere anul trecut (+ 2.3%), spre deosebire de majoritatea celorlalte țări care au intrat în recesiune, fiind totuși cea mai scăzută creștere înregistrată de a doua cea mai mare economie a lumii din 1976.

Pentru a susține economia aflată în dificultate, deficitul a atins anul trecut 3.6% din PIB. Un procent care va fi redus la aproximativ 3.2%, a afirmat premierul chinez.

China nu a mai înregistrat un excedent bugetar din 2007, amintește AFP.

Totodată, Beijingul și-a stabilit obiectivul de a crea aproximativ 11 milioane de locuri de muncă în 2021. O cifră superioară celei de anul trecut (9 milioane), dar identică cu cea din 2019.

China vizează, de asemenea, o rată a șomajului de 5.5%, după un 5.6% anul trecut și un maxim istoric de 6.2% în februarie 2020, la apogeul epidemiei.

Rata șomajului nu exprimă o imagine completă a condițiilor economice. În China, șomajul este calculat doar pentru zona urbană, fără a-i lua în considerare pe cei aproape 300 de milioane de lucrători migranți provenind din zona rurală, dintre care mulți și-au pierdut locurile de muncă din cauza crizei.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,54 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău