China și Republica Moldova au lansat emisiuni de mărci poștale aniversare

  • 06 Octombrie 2022 14:53
China și Republica Moldova au lansat emisiuni de mărci poștale aniversare

China și Republica Moldova au lansat împreună emisiuni de mărci poștale aniversare dedicate celebrării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale. În cadrul unei ceremonii la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu, și ambasadorul Yan Webin, au salutat bunele relații de prietenie și parteneriatul de încredere între cele două state, transmite IPN.

Nicu Popescu a remarcat că relațiile cu China pe parcursul celor 30 de ani s-au consolidat prin numeroase contacte oficiale și personale. S-a stabilit o dinamică foarte bună a dialogului comercial, politic, în sfera educației.

„În pofida distanței geografice între țările noastre, China este un important partener comercial și prima piață din Asia pentru vinul moldovenesc. Sunt bucuros să constat că în fiecare an exportăm aproape 9 milioane de sticle de vin autohton și ne dorim ca această cifră să crească în fiecare an. Îmi exprim speranța că în anii care urmează investitorii și turiștii din China vor continua să descopere potențialul țării noaste”, a subliniat vicepremierul Nicu Popescu, ministrul al afacerilor externe și integrării europene.

Oficialul moldovean a remarcat că în momente importante și poporul chinez a fost alături de  Republica Moldova, prin sprijinirea unor proiecte de asistență bilaterală, prin donarea de echipamente pentru Serviciul Vamal, echipamente de supraveghere stradală pentru Ministerul Afacerilor Interne, prin donații de consumabile și tehnică, vaccinuri în perioada pandemică. De asemenea fost menționat și sprijinul în contextul crizei refugiaților după declanșarea războiului din Ucraina.

La rândul său, ambasadorul Yan Wenbin a comparat relațiile între China și Republica Moldova cu un vin care, cu cât este mai vechi, este mai bun. „Prietenia dintre țările noastre este precum vinul moldovenesc, vechi de 30 de ani, cu o aromă fără pereche”. Deși între Republica Moldova și China există diferențe mari, în ultimii 30 de ani cele două state au aderat în permanență la principii precum respectul reciproc, egalitatea, neamestecul în treburile interne, sprijinindu-se îndeosebi în chestiuni fundamentale legate de suveranitatea națională și integritatea teritorială.

„Sarcina principală cu care ne confruntăm în prezent este aceea de a transforma mai rapid, mai mult și mai bine potențialul de cooperare al celor două țări în domenii precum comerțul, economia, investițiile și altele”, a subliniat Yan Wenbin. Diplomatul și-a exprimat încrederea că „prin eforturile comune ale tuturor, prietenia dintre China și Republica Moldova și dintre popoarele celor două țări va dăinui peste veacuri precum Marele Zid Chinezesc și Cetatea Soroca desenate pe aceste plicuri”.

Cu prilejul evenimentului, la sediul MAEIE a fost vernisată și o expoziție cu lucrările care s-au remarcat la concursul de pictură pentru tineri cu prilejul celei de-a 30-a aniversări de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău