China sapă la temelia ordinii mondiale și lansează oficial „inițiativa de securitate globală”. Beijingul pregătește și un „plan de pace” pentru Ucraina

  • 21 Februarie 2023 10:56
China sapă la temelia ordinii mondiale și lansează oficial „inițiativa de securitate globală”. Beijingul pregătește și un „plan de pace” pentru Ucraina

China și-a dezvăluit marți, 21 februarie, „inițiativa de securitate globală”, pe baza unei propuneri a președintelui Xi Jinping în aprilie trecut, scrie DW, citat de defenseromania.ro.

Inițiativa este propunerea emblematică a președintelui chinez Xi Jinping. Țara a mai spus că este „profund îngrijorată” de conflictul din Ucraina.

Presa de stat chineză a raportat că documentul prezintă concepte și principii de bază privind pacea și securitatea globală.

China face apel la toate țările să practice un adevărat multilateralism, arată și publicația chineză globaltimes.

Documentul sprijină ferm o structură de guvernanță a securității centrată pe ONU și sprijină eforturile acesteia de a preveni războiul și de a conduce reconstrucția postbelică. Țările mari ar trebui să joace un rol de lider în problemele de securitate globală, să respingă hegemonia și agresiunea, a spus ministrul chinez de externe Qin Gang . 

Tot marți, ministrul de externe al țării a declarat că Beijingul este „profund” îngrijorat de conflictul în curs din Ucraina.

Șeful Ministerului chinez de Externe a spus că războiul din Ucraina poate „scăpa de sub control”.

„China este profund îngrijorată de escaladarea constantă a conflictului și de posibilitatea ca situația să scape de sub control”, a declarat Qin Gang la Forumul Lanting organizat de Ministerul chinez de Externe la Beijing.

„Planul de pace”

„Îndemnăm țările în cauză să nu mai pună gaz pe foc și să nu mai transfere vina către China”, a spus Ministrul chinez de externe Qin Gang. 

Beijingul a spus că va publica o propunere săptămâna aceasta pentru o „soluție politică” la criza din Ucraina.

Oficiali europeni familiarizați cu „planul de pace” au declarat pentru Bloomberg, sub rezerva anonimatului, că se așteaptă ca inițiativa chineză să solicite, de asemenea, încetarea focului și încetarea furnizării de arme către Ucraina.

Practic, China dorește să pună pe aceeași treaptă furnizarea de arme pentru Ucraina (o țară care se apără) cu ajutorul care ar fi acordat statului agresor - Rusia.

„Planul de pace” al Chinei pentru a rezolva războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, poate câștiga sprijinul țărilor din „Sudul Global” și, prin urmare, poate reduce numărul de voturi pentru inițiative similare pro-ucrainene la ONU, scrie Bloomberg.

Ce a spus ministrul de externe al Chinei despre Taiwan?

Qin a ridiculizat, de asemenea, comparațiile dintre agresiunea împotriva Ucrainei și previziunile pe care Taiwanul va urma.

El a cerut țărilor să înceteze să facă scandal strigând „Azi Ucraina, mâine Taiwan”.

China susține că Taiwanul face parte din teritoriul său și a spus de mult timp că intenționează să-l recupereze.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău