China sancționează 11 funcționari americani din cauza Hong Kongului și trimite avioane în Strâmtoarea Taiwan

  • 10 August 2020 14:10
China sancționează 11 funcționari americani din cauza Hong Kongului și trimite avioane în Strâmtoarea Taiwan

China a impus sancțiuni împotriva a 11 cetățeni americani, printre care și legiuitori - în replică la sancțiunile americane împotriva a 11 oficialități din Hong Kong și China, acuzate de îngrădirea libertăților politice în fosta colonie britanică - și a trimis avioane de luptă în Strâmtoarea Taiwan chiar în ziua în care a început vizita oficială a celui mai înalt funcționar american pe insulă în mai bine de patru decenii, transmit luni EFE și Reuters, preluat de Agerpres.

Sancțiunile chineze intră în vigoare de luni și afectează senatori republicani cunoscuți precum Ted Cruz și Marco Rubio, dar și grupuri non-profit sau pentru apărarea drepturilor omului, cu sediul în SUA, printre care National Endowment for Democracy (NED), Institutul Democratic Național pentru Afaceri Internaționale, Institutul Internațional Republican, Freedom House și Human Rights Watch.

"În replică la comportamentul greșit al SUA, China a decis să impună sancțiuni împotriva indivizilor care s-au comportat impertinent în chestiuni având legătură cu Hong Kongul", a declarat purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Zhao Lijian, la conferința de presă de luni, potrivit Reuters. Oficialitatea chineză nu a explicat ce anume implică aceste sancțiuni.

Washingtonul a anunțat vineri instituirea de sancțiuni împotriva a 11 lideri din Hong Kong, printre care și șefa executivului Carrie Lam, acuzați că încearcă să restrângă autonomia teritoriului, precum și "libertatea de expresie sau de reuniune" a locuitorilor fostei colonii britanice. În urma deciziei, bunurile lor de pe teritoriul SUA sunt înghețate și se instituie restricții severe asupra tranzacțiilor de afaceri cu aceștia.

Parlamentarii americani vizați de sancțiunile adoptate luni de China au fost critici fermi ai noii legi privind securitatea națională, impusă de China în Hong Kong la sfârșitul lunii iunie.

Ca o nouă dovadă a relațiilor tensionate dintre China și SUA, avioane de vânătoare chineze au trecut luni linia imaginară care divizează Strâmtoarea Taiwanului, chiar în momentul în care a început vizita ministrului sănătății american, Alex Azar, funcționarul american cu rangul cel mai înalt care se află pe insulă din 1979, an în care Washingtonul a rupt relațiile oficiale cu Taipeiul, recunoscând în schimb Republica Populară Chineză și stabilind relații oficiale cu Beijingul.

Potrivit unui scurt comunicat publicat de Ministerul Apărării taiwanez, avioane de vânătoare de tip J-10 și J-11 ale forțelor aeriene chineze, al căror număr nu este specificat, au survolat zona în jurul orei locale 09:00 (01:00 GMT), transmite EFE. Armata taiwaneză a urmărit avioanele de la bordul navelor dotate cu sisteme terestre de rachete antiaeriene și a emis un avertisment verbal avioanelor chineze, înainte de a trimite o patrulă pentru a le intercepta și "a le expulza".

Cartierul General al Forțelor Aeriene ale Taiwanului a dat asigurări că această "invazie deliberată distruge situația actuală din Strâmtoarea Taiwanului" și "afectează grav securitatea și stabilitatea în regiune". 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău