China redeschide complet frontierele cu Hong Kong și Macao

  • 03 Februarie 2023 17:00
China redeschide complet frontierele cu Hong Kong și Macao

China a anunțat vineri că redeschide complet frontierele cu Hong Kong și Macao, regiuni cu statut special izolate multă vreme din cauza epidemiei de COVID-19, transmite Agerpres. Toate restricțiile aflate în vigoare, inclusiv cele privind numărul maxim de călători permis zilnic, vor înceta luni, la ora locală 00.00.

Nu vor mai fi obligatorii nici testele pentru depistarea celor infectați cu coronavirus, a indicat Departamentul pentru Hong Kong, Macao și Taiwan din ministerul de externe de la Beijing.

Până acum, în Hong Kong (aflat sub administrație britanică până în 1997, când a fost retrocedat Chinei) și Macao (colonie portugheză până în 1999) au aplicat politica oficială chineză "zero COVID" timp de aproape trei ani. Ca urmare, multe familii au fost despărțite, turismul a încetat, iar economia a avut de suferit.

Trecerea frontierelor respective a fost permisă din ianuarie, când Beijingul a renunțat brusc la strategia antiepidemică bazată pe izolare, însă numărul de călători a fost limitat la 60.000 pe zi și pe sens. Deplasările au fost condiționate și de prezentarea unui test negativ la coronavirus.

Șeful executivului din Hong Kong, John Lee, a apreciat vineri că redeschiderea parțială a frontierei a avut loc "în mod ordonat, în siguranță și fluid". De luni, va fi permisă intrarea în această regiune și a celor nevaccinați care vin din străinătate, însă pentru aceștia se va menține "cerința de depistare pe o perioadă de observare, pentru a ne asigura că riscurile pot fi controlate", a precizat el.

Potrivit AFP, unii experți estimează că pierderile suferite de economia regiunii, ca urmare a separării de China continentală, se ridică la aproape 25 de miliarde de euro. Majoritatea turiștilor care veneau în Hong Kong erau chinezi de pe continent - 51 de milioane în 2018, adică de peste șapte ori mai mulți decât populația locală.

Autoritățile se așteaptă acum la un aflux de vizitatori care ar putea relansa economia intrată în recesiune prin aportul de lichidități în turism și comerț. Lee a anunțat joi și o campanie de promovare pentru turiștii străini, promițând peste o jumătate de milion de bilete de avion gratuite și absența oricărei "izolări, carantine sau restricții".

În Hong Kong va fi însă obligatoriu în continuare portul măștilor de protecție în aer liber, măsură la care s-ar putea renunța doar după sezonul gripei, a avertizat același oficial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău