China recunoaște că ține etnici minoritari în lagăre
-
18 Martie 2019 10:15
Guvernul Chinei susține, într-o carte albă publicată luni, că în lagărele din provincia Xinjiang din nord-vest se asigură educație „standardizată”, transmite DPA și Agerpres.
Activiștii pentru drepturile omului estimează că în lagăre sunt închiși peste un milion de membri ai minorităților etnice. Autoritățile chineze, care nu au făcut niciodată cunoscute efectivele oficiale, afirmă că aceștia beneficiază de un sistem de „management de școli cu internat, pentru a asigura celor educați un program normal de studiu și viață”.
Cartea albă intitulată „Lupta împotriva terorismului și extremismului și protecția drepturilor omului în Xinjiang” reflectă comentariile făcute săptămâna trecută de președintele guvernului provinciei Xinjiang, Shohrat Zakhir, la sesiunea parlamentară anuală. Acesta a susținut că așa-numitele centre de pregătire sunt „ca niște școli cu internat, unde elevii primesc gratis hrană și cazare și învață limba, legile și cunoștințe practice”.
Documentul oficial arată că în lagăre există o „abordare pas cu pas”, începând cu învățarea limbii chineze, iar calificările obținute în domeniul confecțiilor, producției de încălțăminte, industriei alimentare, montajului de produse electronice și altele sunt recunoscute prin certificate de absolvire. Pe parcurs, „ucenicii” pot să își viziteze familiile și pot solicita permisii pentru rezolvarea problemelor personale.
Mărturiile obținute de la unii dintre cei care au trecut prin lagăre și de la familiile lor contrazic însă prezentarea făcută de guvern, notează DPA. Printre cei închiși se află conducători de universități, manageri și profesori care stăpânesc bine limba chineză și au diplome de nivel avansat, deci nu au nevoie de învățământ profesional. Unele relatări descriu bătăi, torturi și abuzuri în lagăre, din care - ca din închisori - nu se poate ieși.
Guvernul de la Beijing susține că lagărele fac parte din abordarea diferențiată a extremismului, care pedepsește sever teroriștii și „infractorii inveterați”, însă oferă reabilitare în centrele de pregătire celor care „au comis infracțiuni minore, sub influența extremismului religios”; aceștia din urmă „sunt în număr mare”, arată cartea albă. Represiunea este justificată în document după revoltele etnice soldate cu sute de morți ale uigurilor, o minoritate turcică din nord-vestul Chinei. Se consemnează totodată că în Xinjiang nu au mai avut loc atacuri teroriste de peste doi ani. „Se răspândește o atmosferă sănătoasă, în timp ce influențele malefice sunt în scădere”, apreciază autoritățile.
Guvernatorul Zakir apreciază că numărul celor închiși în lagăre ar putea scădea în timp, „în funcție de necesități”.
Săptămâna trecută, cu ocazia prezentării raportului anual al Departamentului de Stat de la Washington privind drepturile omului în lume, secretarul de stat american Mike Pompeo a acuzat China că „și-a intensificat la niveluri record campania de plasare în detenție a minorităților musulmane”. Statele Unite estimează numărul musulmanilor internați în lagărele din China - uiguri, kazahi și de alte etnii - la cel puțin 800.000, posibil peste două milioane.