China "protestează solemn" pe lângă SUA, după convorbirea telefonică dintre Tsai Ing-wen și Donald Trump

  • 03 Decembrie 2016 13:46
China

China a "protestat solemn" pe lângă SUA, după convorbirea telefonică dintre lidera taiwaneză Tsai Ing-wen și președintele american ales Donald Trump, potrivit unui comunicat difuzat sâmbătă de Ministerul de Externe chinez, care cere administrației de la Washington să respecte principiul unei "singure Chine", relatează AFP si Xinhua.

"Am transmis deja un protest solemn părții americane. Trebuie să insiste asupra faptului că nu există decât o singură Chină și că Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului chinez", se arată în comunicat.

Washingtonul a susținut întotdeauna politica unei "singure Chine", ceea ce a condus la întreruperea relațiilor diplomatice cu Taiwanul la sfârșitul anilor 70, notează AFP.

Taiwanul cere Chinei să trateze cu calm convorbirea liderei taiwaneze cu președintele ales al SUA

China ar trebui să trateze cu calm convorbirea telefonică dintre președintele ales al SUA Donald Trump și lidera taiwaneză Tsai Ing-wen, potrivit unei declarații difuzate de Biroul taiwanez pentru relațiile cu China continentală, relatează sâmbătă Reuters.

"Cerem Chinei să se confrunte cu noua situație din regiunea Asia Pacific" și să coopereze cu noi spre dezvoltarea unei relații și crearea unui nou mod de cooperare în favoarea păcii, prosperității și stabilității în regiune, se arată în declarație.

Convorbirea telefonică dintre lidera taiwaneză Tsai Ing-wen și președintele ales al SUA Donald Trump este "o manevră a Taiwanului" care nu va submina consensul internațional privind "o singură Chină", a afirmat sâmbătă ministrul de externe chinez, Wang Yi, relatează AFP.

"Nu este decât o manevră scăzută a Taiwanului, aceasta nu poate schimba pur și simplu cadrul unei singure Chine, deja integrat de comunitatea internațională", a indicat ministrul chinez de externe , intervievat în cursul unui forum diplomatic de televiziunea din Hong Kong Phoenix TV.

"Nu cred că acest apel telefonic va modifica politica unei 'singure Chine' pe care guvernul american a aplicat-o cu atenție de-a lungul anilor", a subliniat Wang Yi, citat de Phoenix TV.

"Principiul unei Chine unice este piatra de temelie a unei dezvoltări sănătoase a relațiilor diplomatice chino-americane și nu dorim ca ceva să altereze sau să dizolve acest fundament politic", a subliniat șeful diplomației chineze.

Convorbirea telefonică de vineri între Donald Trump și lidera taiwaneză Tsai Ing-wen marchează o ruptură spectaculoasă după 40 de ani de diplomație americană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Sun
19
Mon
22
Tue
23
Wed
25
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău