China: Patru morți într-un atentat cu bombă artizanală în sediul unei autorități locale în sudul țării

  • 23 Martie 2021 11:16
China: Patru morți într-un atentat cu bombă artizanală în sediul unei autorități locale în sudul țării

Patru persoane au murit și cinci au fost rănite într-un atentat cu bombă artizanală împotriva unei clădiri administrative într-un sat din sudul Chinei, au informat autoritățile, transmit AFP și dpa, preluat de Agerpres.

Autorul atentatului, un bărbat de 59 de ani, a fost găsit mort la locul exploziei, a anunțat poliția locală pe rețelele sociale.

Deflagrația s-a produs luni dimineață la Mingjing, un sat cu 3.000 de locuitori situat în apropierea metropolei Guangdong și care face obiectul unui proiect de urbanism și al exproprierilor.

Imagini video difuzate pe site-ul de știri Jiemian arată un birou distrus, sânge pe pereți și două trupuri zăcând nemișcate pe podea.

Media locale au precizat că în clădire funcționa Comitetul local, unde sunt luate mai ales deciziile cu privire la proprietățile de terenuri.

Anul trecut, autoritățile locale au atribuit 110 hectare unui dezvoltator imobiliar din Shanghai, care are în plan să recreeze un sat 'vechi' pentru a atrage turiști, a relatat un cotidian din Guangdong.

Proiectul, evaluat la 8 milioane de yuani (1 milion de euro), presupune strămutarea mai multor familii. Persoane care afirmă că locuiesc în această zonă au scris pe rețelele sociale că atentatul are legătură cu un diferend legat de despăgubiri.


În China, problema exproprierilor este frecvent sursă de tensiuni între autorități și localnici.

Între 2005 și 2015, între 1 și 5 milioane de agricultori au fost expropriați în fiecare an, adesea fără a primi despăgubiri, conform unui studiu al Universității din Hong Kong.

China a reformat anul trecut legea privind proprietatea funciară, dându-le mai multă libertate judecătorilor să examineze plângerile legate de exproprieri abuzive. Cu toate acestea, justiția rămâne supusă voinței Partidului Comunist, ale cărui cadre locale sunt adesea la originea unor proiecte imobiliare gigantice. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău