China marchează 70 de ani de la instalarea regimului comunist

  • 01 Octombrie 2019 08:20
China marchează 70 de ani de la instalarea regimului comunist

China a dat marți lovitura de începere manifestațiilor prilejuite de împlinirea a 70 de ani de la proclamarea regimului comunist cu 70 de lovituri de tun trase din imensa Piață Tiananmen, în centrul Beijingului, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Nimic nu poate zdruncina fundamentul marii noastre națiuni. Nimic nu poate împiedica națiunea și poporul chinez să meargă înainte", a declarat Xi Jinping, îmbrăcat într-un costum Mao de culoare închisă.

Președintele Xi și-a ținut discursul la Poarta Tiananmen, același loc în care înaintașul său Mao Zedong a proclamat republica Populară Chineză la 1 octombrie 1949.

Ulterior, el a trecut în revistă trupele în picioare într-o mașină decapotabilă, înainte de paradă militară ultrasecurizată.

Cu 15.000 de soldați, sute de tancuri, rachete și avioane de luptă, defilarea, organizată la 1 octombrie din zece în zece ani, a fost una dintre cele mai uriașe văzute vreodată la Beijing.

Festivitățile se desfășoară sub o foarte strictă supraveghere: numai un public ales cu mare atenție a fost admis pe Bulevardul Păcii Eterne pentru a asista la parada militară.

Xi Jinping, care a întărit autoritatea Partidului Comunist Chinez după preluarea puterii la sfârșitul lui 2012, este adeseori considerat ca fiind cel mai puternic lider chinez de la domnia lui Mao (1949-1976).

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău