China își majorează cu 7,5% bugetul pentru apărare

  • 05 Martie 2019 11:20
China își majorează cu 7,5% bugetul pentru apărare

China a anunțat marți majorarea cu 7,5% a bugetului pentru apărare pe 2019, până la nivelul de 177,6 miliarde de dolari, informează DPA. În 2018, cheltuielile militare ale țării au crescut cu 8,1%, menționează aceeași agenție, potrivit Agerpres.

Bugetul alocat apărării de guvernul chinez este al doilea din lume, dar mult mai mic decât al Statelor Unite, care vor cheltui anul acesta în scopuri militare 750 de miliarde de dolari. Există însă observatori care apreciază că de fapt China direcționează spre acest domeniu o sumă mai mare decât cea anunțată, în care nu sunt incluse alte operațiuni finanțate de diferite departamente și autorități locale.

În context, DPA remarcă eforturile Beijingului de a-și moderniza echipamentele militare și de a-și spori prezența armată în străinătate, precum și presiunea asupra economiei chineze generată de conflictul comercial cu SUA și de creșterea datoriei publice. Președintele Xi Jinping promovează eforturile menite să asigure Armatei de Eliberare a Poporului o flexibilitate sporită.

Bugetul pentru apărare va crește mai mult decât economia în ansamblu, pentru care ținta de dezvoltare pe anul curent este de 6 până la 6,5 procente.

Prioritățile Chinei în domeniul militar sunt legate de Taiwan, cu care relațiile sunt tensionate, și de disputele teritoriale în Marea Chinei de Sud. Premierul chinez Li Keqiang a avertizat marți, la deschiderea sesiunii parlamentare, că Beijingul "se va opune cu fermitate și va descuraja orice manevre separatiste sau activități care urmăresc independența Taiwanului".

DPA menționează și informațiile conform cărora chinezii construiesc al treilea portavion, ca parte a modernizării și extinderii forțelor navale, în timp ce militarizează insule din teritoriile din Marea Chinei de Sud revendicate de mai multe țări. China a inaugurat în 2017, în Djibouti, prima sa bază militară din străinătate și se pare că intenționează să mai construiască una, în apropierea unui port important din Pakistan. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău