China își apără modul în care a gestionat pandemia, după criticile unor experți
-
19 Ianuarie 2021 18:31
China și-a apărat marți modul în care a gestionat pandemia de COVID-19, recunoscând în același timp că trebuie să își dea silința să facă mai mult, după criticile unei comisii independente mandatate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relatează AFP, potrivit Agerpres.
China a fost criticată de mai multe ori pentru că nu a alertat imediat populația și nici nu a impus măsuri de izolare de la începutul pandemiei, în contextul în care transmiterile interumane nu erau confirmate încă.
Presupusa lipsă de transparență a autorităților din Wuhan, primul oraș unde a fost depistat coronavirusul la sfârșitul lui 2019, și convocarea la poliție a medicilor locali care au tras semnale de alarmă, acuzați că "răspândesc zvonuri", au alimentat de asemenea criticile.
În iulie, șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, anunța crearea unui grup independent însărcinat că realizarea unei "evaluări oneste" a gestionării crizei în lume, pentru "a învăța lecțiile".
Această echipă de 13 experți este coprezidată de fostul premierul neozeelandez Helen Clark și de fosta președintă a Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf.
În al doilea său raport prezentat marți către OMS, grupul consideră că "ar fi fost posibil să se fi acționat mai repede pe baza primelor semne".
"Este clar că măsurile de sănătate publică ar fi putut fi aplicate mai energic de către autoritățile chineze locale și naționale în ianuarie" 2020, subliniază astfel autorii săi.
Răspunzând unei întrebări, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Hua Chunying, a spus marți că Beijingul a reacționat rapid prin izolarea Wuhanului începând cu 23 ianuarie 2020, ceea ce "a redus numărul infectărilor și deceselor".
China a reușit în mare parte să pună sub control pandemia din primăvara trecută, însăO echipă de experți a OMS se găsește de altfel în prezent în China, în încercarea de a descoperi originile COVID-19, imediat ce se va încheia carantina de două săptămâni la care sunt supuși membrii săi. la nivel mondial peste două milioane de persoane au murit din cauza coronavirusului până acum.
"Bineînțeles, trebuie să ne străduim să facem mai mult. Toate țările, nu doar China, dar și SUA, Marea Britanie, Japonia sau orice alt stat, trebuie de altfel să se străduiască să facă mai mult", a spus Hua Chunying.
"Ca primă țară care a tras semnalul de alarmă anti-epidemie la nivel mondial, China a luat decizii rapide și decisive, chiar dacă nu dispunea atunci decât de informații incomplete" în privința coronavirusului, a subliniat ea.
Din grupul de experți fac parte și fostul președinte mexican Ernesto Zedillo, fostul șef al diplomației britanice David Miliband (președinte al organizației umanitare International Rescue Committee) și specialista chineză în boli respiratorii Zhong Nanshan, figură a luptei împotriva COVID-19 în țara sa.