China interzice pedepsele prea aspre la școală

  • 01 Martie 2021 18:33
China interzice pedepsele prea aspre la școală

China interzice cadrelor didactice, începând de luni, să recurgă la pedepse susceptibile de a provoca traumatisme fizice sau mentale după ce, în ultimii ani, mai mulți elevi au murit după ce li s-au aplicat corecții severe, informează AFP, preluat de Agerpres.

Noile reguli impuse de Ministerul Educației interzic aplicarea pedepsele umilitoare la școală. Reglementările întăresc totodată interdicția existentă deja asupra pedepselor corporale.

Pedepsele corporale sau obligarea elevilor de a rămâne în picioare sau în genunchi pe sol timp de mai multe ore fac parte dintre practicile interzise, la fel ca și insultele.

Pentru abateri minore - spre exemplu dacă au uitat să-și facă temele - elevii vor putea de acum înainte să scrie o scrisoare prin care să-și ceară scuze sau să ducă la îndeplinire sarcini în sala de clasă.

Cei care au comis fapte mai grave, precum hărțuirea, ar putea fi excluși temporar sau să urmeze ședințe de consiliere psihologică.

Interdicția în China a pedepselor corporale datează din 1986, dar punerea sa în aplicare a fost neregulată, iar părinții au tolerat deseori astfel de practici.

Ministerul nu a precizat cum preconizează să pedepsească cadrele didactice care nu respectă directivele.

Mass-media chineză relatează frecvent cazurile unor copii decedați după ce au fost bătuți de vreun profesor sau care se sinucid după ce au suferit umilințe publice la școală.

O fată de 10 ani a decedat în provincia Sichuan (sud-vest) după ce profesorul de matematică a tras-o de urechi și a lovit-o în cap pentru un calcul incorect, a relatat în septembrie agenția națională de presă Xinhua.

O elevă de gimnaziu din provincia Jiangsu (est) s-a sinucis în iunie anul trecut după ce profesorul i-a criticat lucrarea ca lipsindu-i ''tonul pozitiv'', a relatat China Daily. Cadrul didactic a lovit-o și a umilit-o în fața întregii clase.

O nouă lege vizând interdicția pedepselor corporale în educația familială urmează de asemenea să fie adoptată cu prilejul sesiunii plenare anuale a Adunării naționale populare (parlamentul chinez), care se deschide vineri.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău