China interzice difuzarea de ''fake news'' create cu ajutorul inteligenței artificiale

  • 30 Noiembrie 2019 16:00
China interzice difuzarea de ''fake news'' create cu ajutorul inteligenței artificiale

China a adoptat noi reglementări care interzic furnizorilor de conținuturi video și audio online să folosească tehnologiile de inteligență artificială și realitate virtuală pentru a produce "informații false", relatează AFP, Reuters și Xinhua, preluat de Agerpres.

Măsura, anunțată vineri de Administrația pentru ciberspațiu (CAC) și care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020, prevede ca orice încălcare a noilor reguli să fie tratată ca infracțiune. Administrația chineză pentru ciberspațiu nu precizează și pedepsele aplicabile în astfel de cazuri.

Textul stipulează că nici furnizorii și nici utilizatorii de servicii video și audio online nu sunt "autorizați" să folosească noile tehnologii cum sunt Deep learning sau realitatea virtuală pentru a crea, distribui și difuza "fake news".

Totodată, toate documentele audio sau video realizate folosind tehnici de inteligență artificială sau realitate virtuală va trebui să fie însoțite de avertismente clare adresate utilizatorilor.

CAC insistă asupra pericolului reprezentat de "deepfake", care permite proliferarea de materiale video trucate și hiperrealiste pe internet.

Astfel de tehnologii de inteligență artificială pot "perturba ordinea socială și aduce atingere intereselor populației, creând riscuri politice și având un impact negativ asupra securității naționale și stabilității sociale", avertizează agenția.

O aplicație mobilă chineză de trucaj video, Zao, care permitea înlocuirea feței utilizatorului cu cea a unor staruri de cinema sau alte celebrități s-a bucurat de un uriaș succes în septembrie, dar a atras și un val de critici privind potențiale încălcări ale dreptului la viața privată, iar creatorii săi au fost nevoiți să promită că vor retrage de pe servere toate conținuturile șterse de utilizatori. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău