China injectează 70 de miliarde de euro pentru a susține economia

  • 13 Martie 2020 14:08
China injectează 70 de miliarde de euro pentru a susține economia

Banca Centrală a Chinei a redus vineri nivelul rezervelor minime obligatorii, pentru a doua oară de la începutul anului, eliberând 550 miliarde de yuani (70,6 miliarde de euro) pentru susținerea unei economii afectate de pandemia de coronavirus, transmit Reuters și AFP, preluat de Agerpres.

Într-un comunicat publicat pe pagina sa de Internet, Banca Poporului din China (PBOC) a informat că nivelul rezervelor minime obligatorii va fi redus cu 50 până la 100 de puncte de bază începând de luni. În prezent nivelul rezervelor minime obligatorii pentru marile bănci este de 12,5%.

Prin reducerea sumelor de bani pe care băncile comerciale trebuie să le păstreze la banca centrală, PBOC încurajează băncile comerciale să acorde mai multe credite companiilor pentru a susține economia reală.

Este pentru a doua oară în acest an când Banca centrală a Chinei recurge la o astfel de măsură. În data de 6 ianaurie PBOC a redus nivelul rezervelor minime obligatorii cu o jumătate de punct, injectând aproximativ 100 miliarde de euro în economie.

Analiștii intervievați de Reuters se așteaptă ca ritmul de creștere economică al Chinei să încetinească la 3,5% în ritm anual în primul trimestru, după un avans de 6% în ultimul trimestru al anului trecut, iar unii analiști susțin chiar că economia chineză s-a contractat de la un trimestrul la altul.

Datele oficiale arată că exporturile Chinei au înregistrat o contracție semnificativă în primele două luni ale acestui an, iar importurile au scăzut și ele, după ce epidemia de coronavirus a afectat operațiunile companiilor, lanțurile globale de aprovizionare și activitatea economică.

Pentru întregul an 2020, economia chineză ar urma să înregistreze un avans de 5,4%, cea mai slabă performanță de după 1990. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău