China îl critică pe Jim Mattis, dar are și cuvinte de laudă la adresa lui

  • 27 Decembrie 2018 15:32
China îl critică pe Jim Mattis, dar are și cuvinte de laudă la adresa lui

Ministerul Apărării din China l-a criticat joi pe ministrul apărării american în exercițiu, Jim Mattis, pentru ''acuzațiile sale false'' împotriva Chinei, dar a avut și cuvinte de laudă pentru eforturile lui de a promova legăturile militare chino-americane, transmite Reuters

Președintele american Donald Trump a anunțat în această săptămână că-l va înlocui pe Mattis cu două luni mai devreme decât era de așteptat, după ce acesta a demisionat săptămâna trecută ca urmare a diferendelor de ordin politic pe care le-a avut cu Trump.

În scrisoarea sa de demisie, Mattis și-a exprimat convingerea că Statele Unite ''trebuie să fie hotărâte și fără echivoc în abordarea față de acele țări ale căror interese strategice intră tot mai mult în tensiune'' cu interesele SUA. El a identificat Rusia și China drept țări care ''doresc să configureze o lume în concordanță cu modelul lor autoritar''.

Într-o intervenție cu prilejul unui briefing de presă lunar, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din China, Wu Qian, și-a exprimat nemulțumirea față de comentariile lui Mattis. ''Ne opunem acuzațiilor false despre China din scrisoarea de demisie a ministrului Mattis. În același timp, în perioada în care ministrul Mattis s-a aflat la conducere, el a depus eforturi pozitive în sensul de a face din relația militară dintre China și Rusia un stabilizator al relațiilor bilaterale'', a declarat Wu.

Mattis va fi înlocuit, începând cu 1 ianuarie 2019, de adjunctul său, Patrick Shanahan. Wu și-a exprimat speranța că, sub conducerea lui Shanahan, relațiile militare dintre cele două țări vor continua să se dezvolte într-un mod sănătos și stabil.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Nori împrăștiați
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău