China construiește o ''Lună artificială'' pentru experimente în condiții de gravitație redusă

  • 15 Ianuarie 15:52
China construiește o ''Lună artificială'' pentru experimente în condiții de gravitație redusă

Cercetători chinezi construiesc o "Lună artificială" în cadrul unui centru de cercetare pentru o serie de experimente în condiții de gravitație redusă, bazate pe magnetism, transmite sâmbătă Live Science, scrie AGERPRES.

Această facilitate, ce urmează să fie inaugurată oficial în cursul acestui an, va folosi câmpuri magnetice puternice în cadrul unei camere de vid cu diametrul de 60 de centimetri pentru a "anula" gravitația. Cercetătorii s-au inspirat dintr-un experiment mai vechi în care au fost folosiți magneți pentru a face să leviteze o broască.

Li Ruilin, inginer la Universitatea chineză pentru Minerit și Tehnologie a declarat pentru publicația South China Morning Post că această incintă, ce va fi umplută cu pietre și praf pentru a imita condițiile de pe suprafața selenară, este "prima de acest fel din lume" și poate menține condiții de gravitație redusă "atât timp cât dorim acest lucru".

Cercetătorii doresc să utilizeze acest mediu pentru a testa diferite tehnologii în condiții de gravitație redusă (1/6 din gravitația terestră), permițându-le să verifice rezistența unor instrumente și materiale ce vor fi folosite la suprafața Lunii, precum și să estimeze posibilitatea de a construi o bază umană pe Lună.

"Unele experimente, așa cum sunt testele de impact, au nevoie de doar câteva secunde (în simulator). Însă altele pot necesita mai multe zile", așa cum sunt testele de rezistență a materialelor, conform lui Li Ruilin.

Conform cercetătorilor, inspirația pentru construcția acestei camere vine de la Andre Geim, fizician la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, care a câștigat premiul satiric Ig Nobel în anul 2000 pentru un experiment în care a făcut o broască să leviteze într-un câmp magnetic. Acest experiment a fost posibil datorită efectului de levitație diamagnetică. Diamagnetismul este proprietatea unui obiect, care se manifestă prin apariția unui câmp magnetic în opoziție cu un câmp magnetic aplicat din exterior. Mai exact, un câmp magnetic extern modifică viteza de rotație a electronilor în jurul nucleului atomic și astfel se schimba momentul magnetic al dipolului într-o direcție opusă celei a câmpului magnetic exterior.

Atomii sunt formați din nucleu și electroni ce orbitează în jurul acestuia pe orbite ce generează câmpuri magnetice. De obicei, câmpurile magnetice cu orientare aleatoare ale atomilor ce compun un obiect, fie că este vorba de o picătură de apă sau de o broască, se anulează reciproc, fără ca magnetismul să se manifeste la nivelul întregului material.

Dacă însă se aplică un câmp magnetic extern asupra acestor atomi, situația se schimbă. Electronii își vor modifica mișcarea, producând propriul câmp magnetic care se opune câmpului magnetic aplicat. Dacă magnetul extern este suficient de puternic, forța magnetică de respingere dintre acesta și câmpul magnetic generat de atomi va crește suficient de mult încât să învingă gravitația și astfel respectivul obiect începe să leviteze.

Experimentele desfășurate în această incintă vor fi folosite în cadrul programului chinez de explorare selenară Chang'e (al cărui nume derivă de la zeița chineză a Lunii). În cadrul acestui program, Beijingul a trimis un rover autonom pe fața nevăzută a Lunii în 2019 (misiunea Chang'e 4) și a cules mostre de rocă selenară în 2020 (misiunea Chang'e 5). China a anunțat că va ridica o bază de cercetare la polul sudic al Lunii până în 2029, mai amintește Live Science. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:5,66 m/s
Sat
24
Sun
26
Mon
24
Tue
25
Wed
26
Arhivă Radio Chișinău