China cere SUA să găsească un „teren comun de înțelegere'' pentru binele economic global

  • 01 Februarie 2023 17:20
China cere SUA să găsească un „teren comun de înțelegere'' pentru binele economic global

China și SUA trebuie să găsească un teren comun de înțelegere pentru binele recuperării economice globale", scrie în ediția sa de miercuri People's Daily, cotidianul portavoce al Partidului Comunist chinez, înaintea unei posibile vizite la Beijing a secretarului american de stat Antony Blinken, transmite Agerpres.

„Statele Unite nu au renunțat la obsesia lor de a trata China drept principalul lor competitor strategic. Dar ceea ce partea americană trebuie să înțeleagă este că concurența (economică) ne ajută să învățăm unii de la alții, să recuperăm decalajele și să progresăm împreună. Idei precum "dacă tu pierzi, eu câștig" nu funcționează. Abordările oarbe împotriva Chinei nu funcționează", se arată într-un articol din People's Daily.

Deși Beijingul nu a confirmat vizita, mai multe mass-media americane au relatat în ultimele săptămâni că Blinken ar putea sosi duminică la Beijing, într-o vizită care ar dura până luni (5-6 februarie). Aceasta ar fi prima vizită în China a unui secretar de stat al SUA după cea efectuată de Mike Pompeo în 2018, atunci în plin război comercial între cele două țări.

People's Daily subliniază că ambele țări "trebuie să găsească modalitatea de a se înțelege", astfel încât "să joace un rol mai decisiv în promovarea redresării economice globale în urma pandemiei COVID".

În același articol se apreciază că SUA și China trebuie să se concentreze pe a face mai vizibile "politicile practice și acțiunile concrete" în urma consensului la care au ajuns la Bali, la summitul G20, președinții chinez și american, Xi Jinping și Joe Biden. Aceștia au afișat atunci o apropiere între țările lor menită să evite degenerarea tensiunilor într-o confruntare militară.

Potrivit People's Daily, pentru "a evita conflictele și confruntarea", Statele Unite trebuie să "înțeleagă importanța pe care chestiunea taiwaneză" o are pentru Beijing. În acest sens, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat săptămâna aceasta, făcând aluzie la poziționarea SUA față de Taiwan, că "nu se poate cere comunicare și cooperare din partea Chinei în timp ce partea cealaltă continuă să interfereze în afacerile interne ale Chinei sau să afecteze interesele Chinei". "Aceasta este linia roșie numărul unu care nu trebuie trecută", a avertizat reprezentantul MAE chinez.

Relațiile între Washington și Beijing au început să se deterioreze în 2018, când președintele de atunci al SUA, Donald Trump, a inițiat un război comercial împotriva Chinei și care ulterior s-a extins către domenii precum cel al tehnologiei sau al diplomației.

Tensiunile între cele două puteri au fost alimentate vara trecută de vizita pe care a efectuat-o în Taiwan fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău