China anunță un succes istoric. O sămânță a încolțit pe Lună

  • 15 Ianuarie 2019 11:35
China anunță un succes istoric. O sămânță a încolțit pe Lună

Cercetători chinezi au obținut încolțirea primei semințe de bumbac pe Lună, un succes al unuia dintre experimentele sondei Chang'e 4, care a reușit să aselenizeze pe fața ascunsă a satelitului stabilind o premieră în istoria explorării spațiale, informează marți agenția de știri Xinhua citată de EFE.

Potrivit echipei de cercetători de la Universitatea din Chongqing (sud-estul Chinei), este vorba de succesul primului 'mini-experiment' de biosferă realizat pe Lună.

Sonda Chang'e 4, care la 3 ianuarie s-a așezat pe fața ascunsă a Lunii pentru prima dată în istorie, a dus la bordul său semințe de bumbac, rapiță, cartof și gâscariță, mostre de drojdie și ouă de musculiță de oțet pentru a crea "o minibiosferă simplă", notează Xinhua.

Imaginile trimise de Chang'e 4 au prezentat marți încolțirea unei semințe de bumbac, singura sămânță care a germinat până acum. Cultivarea sa nu este însă simplă: temperaturile de pe suprafața solului lunar pot depăși 100 de grade Celsius ziua și coborî la minus 100 de grade noaptea, în condițiile unei radiații solare mai mari și unei gravitații mai mici decât cea a Terrei.

Xie Gengxin, cercetătorul responsabil cu experimentul plantelor pe Lună, a subliniat că echipa sa a proiectat un recipient care ar menține o temperatură cuprinsă între 1 și 30 de grade și permite intrarea luminii naturale și alimentarea plantelor cu apă și nutrienți, potrivit ziarului din Hong Kong South China Morning Post.

Ziarul notează că acest dispozitiv este un cilindru de aluminiu de 18 centimetri înălțime, cu un diametru de 16 centimetri, cântărind 3 kilograme și având un cost de peste 10 milioane de yuani (1,47 milioane de dolari, 1,29 milioane de euro).

Totuși aceste plante nu sunt primele care cresc în spațiu: o echipă a NASA a reușit să obțină dezvoltarea unor flori din specia cârciumăreasă pe Stația Spațială Internațională în 2016.

China și-a anunțat luni intenția de a continua să amplifice programul său de explorare spațială, cu o misiune de prelevare de mostre de pe Lună anul acesta și o altă misiune, programată în 2020, având drept obiectiv planeta Marte, potrivit lui Wu Yanhua, directorul adjunct al agenției spațiale chineze

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-2,26
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Arhivă Radio Chișinău