China anunță represalii împotriva Washingtonului, în contextul interzicerii aplicațiilor TikTok și WeChat în SUA

  • 19 Septembrie 2020 10:32
China anunță represalii împotriva Washingtonului, în contextul interzicerii aplicațiilor TikTok și WeChat în SUA

Guvernul chinez a anunțat sâmbătă că introduce un mecanism care îi va permite să restrângă activitățile companiilor străine, o măsură văzută în mare parte ca represalii împotriva SUA, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Anunțul Ministerului Comerțului, făcut în plin scandal între Beijing și Washington, nu vizează o companie străină în mod special.

Însă decizia menționează la modul general o serie de acțiuni prin care companiile care vor figura pe o viitoare "listă de entități non-fiabile" devin pasibile de amenzi și riscă să li se restricționeze activitățile sau aducerea de materiale și personal în China.

Lista va cuprinde companii ale căror activități "aduc atingere suveranității naționale a Chinei și intereselor sale în materie de securitate și dezvoltare" sau care încalcă "regulile economice și comerciale internațional acceptate", conform ministerului.

Anunțul survine în contextul în care SUA interzic începând de duminică descărcarea aplicațiilor TikTok și WeChat deținute de giganții chinezi ByteDance și Tencent.

Într-un comunicat, Ministerul chinez al Comerțului a acuzat sâmbătă Washingtonul că practică "intimidarea". "Dacă SUA persistă în acțiunile lor unilaterale, China va lua măsurile necesare pentru a apăra cu hotărâre drepturile și interesele legitime ale companiilor chineze", a amenințat Beijingul.

Tensiunile dintre SUA și China sunt în creștere din luna august, când președintele Donald Trump, în plină campanie pentru al doilea amandat, a dat un ultimatum aplicației TikTok, pe care o acuză de spionaj industrial în favoarea Beijingului, fără a oferi totuși public probe tangibile.

Gigantul chinez de telecomunicații Huawei este de asemenea pe o listă neagră a SUA pentru a fi împiedicat să achiziționeze tehnologii 'made in USA' indispensabile pentru telefoanele sale. SUA pun de asemenea presiune asupra statelor europene pentru a exclude Huawei de la participarea la viitoarele lor rețele 5G.

Între timp, în SUA, compania ByteDance, care deține TikTok, a înaintat vineri o plângere la un tribunal federal din Washington pentru a obține suspendarea deciziei administrației Trump de a interzice descărcarea aplicației, relatează Bloomberg News, potrivit Reuters.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău