China afirmă că nu renunță la folosirea forței în vederea reunificării cu Taiwanul
-
24 Iulie 2019 19:56
China ''nu va renunța la folosirea forței'' în intenția sa de a se reuni cu Taiwanul, conform unui document oficial difuzat miercuri, care avertizează, de asemenea, cu privire la eforturile pentru independență în regiunile Tibet și Xinjiang, relatează dpa.
''Reunificarea completă'' a Taiwanului cu China este în interesul fundamental al Chinei și ''esențială pentru realizarea reînnoirii naționale'', notează documentul citat.
''China trebuie să fie și va fi reunită. Nu facem nicio promisiune de a renunța la folosirea forței și ne rezervăm opțiunea de a lua toate măsurile necesare'', mai menționează documentul. Potrivit acestuia, amenințarea nu este îndreptată împotriva populației Taiwanului, ci contra ''amestecului forțelor externe'' și activităților separatiste.
În opinia Beijingului, SUA - care au aprobat recent vânzări de arme în valoare de 2 miliarde de dolari către Taiwan - subminează stabilitatea strategică globală și Washingtonul a adoptat ''politici unilaterale și a provocat și intensificat competiția între țările importante''.
Miercuri, Taiwanul a condamnat autoritățile de la Beijing. ''Cerem Beijingului să renunțe la folosirea forței și a altor mijloace iraționale pentru a îmbunătăți relațiile peste Strâmtoarea Taiwan și pentru a soluționa rațional problemele din Hong Kong'', a menționat Consiliul taiwanez pentru relațiile cu partea continentală a Chinei, organism ce gestionează legăturile cu Beijingul.
Consiliul a subliniat că cea mai mare amenințare pentru stabilitatea regională este refuzul Beijingului de a renunța la utilizarea forței contra Taiwanului.
Potrivit acestui organism, comportamentul provocator al Chinei față de Taiwan și posibilele planuri de a trimite trupe chineze în regiunea Hong Kong pentru a menține ordinea publică au încălcat în mod evident principiile păcii și au pus la încercare securitatea regională.
De asemenea, Consiliul taiwanez pentru relațiile cu partea continentală a Chinei a cerut comunității internaționale să boicoteze planurile Beijingului de dezvoltare militară.
În opinia Beijingului, SUA - care au aprobat recent vânzări de arme în valoare de 2 miliarde de dolari către Taiwan - subminează stabilitatea strategică globală și Washingtonul a adoptat ''politici unilaterale și a provocat și intensificat competiția între țările importante''.
Referitor la tensiunile dintre China și vecinii săi din Asia de Sud-Est cu privire la Marea Chinei de Sud, documentul susține că situația este în general stabilă și în curs de îmbunătățire.
Pe de altă parte, un accent este pus pe necesitatea unor ''eforturi mai mari'' pentru încheierea modernizării armatei chineze până în 2035. În ultimii ani, China și-a redus personalul militar cu 300.000, în prezent armata chineză având 2 milioane de soldați, ceea ce o face cea mai numeroasă din lume.
În anul 2017, bugetul pentru apărare al Chinei a reprezentat 1,26% din PIB, aceasta fiind cea mai mică proporție în rândul celor cinci țări membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU.
sursa: AGERPRES