China | A început procesul cetățeanului canadian Michael Kovrig, acuzat de spionaj

  • 22 Martie 2021 08:30
China | A început procesul cetățeanului canadian Michael Kovrig, acuzat de spionaj

Procesul cetățeanului canadian Michael Kovrig, închis de mai bine de doi ani în China sub acuzații de spionaj, a început luni dimineața la Beijing, a anunțat un înalt oficial al ambasadei canadiene, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Procesul are loc la trei zile după cel al compatriotului său, Michael Spavor, care a avut loc la Dandong (nord-estul Chinei) și care s-a încheiat în aproximativ două ore fără ca verdictul să fie făcut public.

Cei doi canadieni au fost arestați în decembrie 2018, la scurt timp după arestarea în Canada, la solicitarea SUA, a directoarei financiare a gigantului chinez al telecomunicațiilor Huawei, Meng Wanzhou.

Ottawa acuză Beijingul că i-a arestat pe cei doi cetățeni canadieni ca măsură de represalii, acuzație negată de autoritățile chineze.

La fel ca în procesul de vineri, reprezentanților ambasadei Canadei în China nu li s-a permis accesul nici luni.

Un funcționar al Tribunalului popular intermediar numărul doi din Beijing, unde este judecat Michael Kovrig, a declarat presei că acest proces ține de "securitatea națională" și de aceea se desfășoară fără public.

"Suntem foarte îngrijorați de acest refuz al accesului și de lipsa de transparență a întregii proceduri judiciare", a declarat Jim Nickel, însărcinatul cu afaceri al ambasadei Canadei, după ce i s-a refuzat accesul în clădirea tribunalului.

Cu toate acestea, el a salutat prezența unui grup de diplomați din 26 de țări, printre care Germania, SUA și Marea Britanie.

Grupul de diplomați a pozat în fața clădirii tribunalului, după care l-a aplaudat pe Jim Nickel, care a mulțumit pentru sprijinul acordat Canadei.

Diplomatul canadian a declarat că se așteaptă ca procesul să continue până după-amiază.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău