China a confirmat nașterea primilor copii modificați genetic
-
21 Ianuarie 2019 13:15
China a confirmat nașterea primilor copii modificați genetic, spunând că oamenii de știință implicați au acționat pe cont propriu și au încălcat regulile care interziceau procedura.
Anchetatorii din provincia Guangzhou spun că aceștia vor primi pedepse severe.
În noiembrie anul trecut, omul de știință chinez He Jiankui a anunțat că din cercetările sale au rezultat două sarcini care au în comun modificarea ADN-ului, în vederea prevenirii HIV. Una din femei deja a născut gemeni.
Un cercetător chinez care a afirmat anul trecut că a creat primii copii 'modificați genetic' din lume a evitat în mod intenționat supervizarea și a încălcat reglementările naționale, aflându-se în căutarea celebrității și a averii, potrivit unei investigații guvernamentale, citată luni de media de stat și preluată de Reuters.
He Jiankui, profesor asociat la Universitatea sudică de știință și tehnologie din Shenzhen, China, a anunțat în luna noiembrie că a utilizat o tehnologie cunoscută sub numele CRISPR-Cas9 pentru a edita genetic embrioanele a două fetițe gemene, care s-au născut în acea lună, generând astfel numeroase critici și controverse pe plan internațional cu privire la aspectele etice și de siguranță ale unei astfel de cercetări.
Sute de oameni de știință din toată lumea au condamnat demersul lui He Jiankui și au susținut că orice punere în aplicare a modificării genetice a embrionilor umani în scopul reproducerii contravine legilor și eticii medicale din China.
Autoritățile chineze au cerut în luna decembrie universităților din țară să denunțe până cel târziu la 31 decembrie experimentele ilegale de modificare genetică realizate în ultimii cinci ani și au suspendat temporar activitățile de cercetare implicând editarea genelor umane.
He Jiankui a 'evitat în mod deliberat supervizarea' cu intenția de a crea un copil modificat genetic 'în scopul reproducerii', conform concluziilor inițiale ale unei echipe de anchetă, înființată de Comisia de Sănătate din China în provincia sudică Guangdong, potrivit agenției Xinhua.
Cercetătorul a adunat el însuși fonduri și a organizat în particular o echipă pentru efectuarea procedurii în ''căutarea faimei personale și a profitului'', a menționat Xinhua, adăugând că He Jiankui ar fi falsificat documentele privind aspectele etice în vederea atragerii voluntarilor care au participat la procedură.
Siguranța și eficacitatea tehnologiilor utilizate de He Jiankui nu prezintă siguranță, iar crearea bebelușilor modificați genetic în scopul reproducerii este interzisă prin decret național, se menționează în raport.
Dosarele celor implicați, suspectați că au săvârșit infracțiuni, au fost trimise Ministerului Siguranței Publice, a indicat un purtător de cuvânt din cadrul investigației, al cărui nume nu a fost publicat, citat de Xinhua.
Nici He Jiankui, nici un reprezentant al lui nu au putut fi contactați luni pentru a face comentarii pe această temă, menționează Reuters.
Cercetătorul a declarat în cadrul unei conferințe organizate în noiembrie la Hong Kong că este ''mândru'' de ceea ce a realizat și a afirmat că a modificat genele celor două fetițe chineze pentru ca ele să nu poată fi infectate cu HIV, virusul care provoacă SIDA. He Jiankui a susținut că 'nicio genă nu a fost modificată cu excepția aceleia care previne infecția cu HIV'.
Identitățile părinților celor două fetițe nu au fost dezvăluite, însă cercetătorul asiatic a spus că tatăl lor este seropozitiv și a dorit ca fiicele lui să nu sufere din cauza discriminărilor la care sunt supuse persoanele infectate cu HIV.
Anunțul său a declanșat o dezbatere în rândul specialiștilor în drept din China pe tema legilor pe care He Jiankui le-ar fi încălcat din punct de vedere tehnic prin efectuarea procedurii, precum și a posibilității ca acesta să fie învinuit de săvârșirea unor fapte penale. Numeroși specialiști au amintit o directivă din 2003 care interzice implantarea embrionilor umani modificați în scopul reproducerii și potrivit căreia embrionii modificați nu pot fi dezvoltați mai mult de 14 zile.
La începutul acestui an, un genetician britanic de seamă care a organizat conferința în cadrul căreia He Jiankui a făcut prezentarea controversată, a susținut că omul de știință chinez ar fi pus în pericol viețile copiilor și nu ar avea pregătire în domeniul biologiei. El l-a descris pe cercetător drept un om bogat cu un 'ego imens', care 'a vrut să facă ceva despre care crede că va schimba lumea'.
Lovell-Badge, profesor și expert în genetică la Institutul Francis Crick din Marea Britanie, care a a condus comitetul de organizare al summitului 'Editarea genomului uman' desfășurat în luna noiembrie la Universitatea din Hong Kong, a declarat că este imposibil de aflat cu exactitate ce a făcut He Jiankui. 'Dacă este adevărat (că a editat genomurile așa cum susține, n.r.) atunci este posibil ca el să fi pus în pericol viețile copiilor', a declarat Lovell-Badge în fața jurnaliștilor la Londra. 'Nimeni nu știe ce vor face aceste mutații', a precizat geneticianul.
Lovell-Badge a explicat că a aflat despre ceea ce susținea He Jiankui în ajunul conferinței și l-a convocat pe acesta la o întâlnire de urgență. 'Credea că ceea ce făcea era un lucru bun și că era vorba despre o mare descoperire', a dezvăluit specialistul britanic. Însă 'nu avea formare de bază în biologie', iar experimentele pe care a susținut că le-a efectuat 'au ignorat toate normele cu privire la modul în care se realizează orice studiu sau experiment clinic', a adăugat Lovell-Badge. 'Cu certitudine trebuie oprit de la a face din nou ceva similar', a spus el.
Sursa: agerpres