Chile | Peste un milion de persoane au protestat pe străzile Capitalei

  • 26 Octombrie 2019 10:27
Chile | Peste un milion de persoane au protestat pe străzile Capitalei

Peste un milion de persoane au protestat pașnic, vineri, pe străzile capitalei Santiago de Chile, informează dpa și AFP.

"Mulțimea mărșăluiește astăzi, veselă și pașnică, iar chilienii cer un Chile mai drept și mai solidar, ceea ce deschide căi mărețe ale viitorului și speranței. Cu toții am ascultat mesajul. Ne-am schimbat cu toții. Uniți și cu ajutorul lui Dumnezeu, vom parcurge drumul către acel Chile mai bun pentru toți", a scris pe Twitter președintele Sebastian Pinera, conform EFE.

Cu toate acestea, cea mai repetată solicitare în cadrul protestelor în masa care au avut loc în toată țara vineri a fost demisia sa, în scandările și pe pancartele purtate de manifestanți.

Deciziile președintelui în timpul crizei, cum ar fi decretarea stării de urgență și scoaterea armatei în strada sau declarații conform cărora Chile este în stare de război, nu au făcut decât să influențeze și mai mult starea de spirit a unor cetățeni care au decis să iasă în stradă și să își exprime nemulțumirile într-un număr pe zi ce trece mai mare.

Acest val de proteste, soldat cu 19 morți, cel puțin 600 de răniți și 6.000 de persoane arestate, potrivit Parchetului, a fost declanșat de creșterea prețului biletelor de metrou din capitală, picătura care a umplut paharul chilienilor care, de vinerea trecută, au început să protesteze zilnic pentru a-și arată nemulțumirea.

"Chile trăiește astăzi o zi istorică. Regiunea metropolitană Santiago este protagonista unui marș pașnic de aproximativ 1 milion de persoane, ce reprezintă visul unui nou Chile", a scris primarul Karla Rubilar într-o postare pe Twitter, însoțită de o filmare aeriană a demonstranților care inundau străzile capitalei chiliene.

Proteste au avut loc vineri și în alte orașe, precum Valparaiso, Punta Arenas și Vina del Mar.

Între-timp, armata a confirmat că starea de asediu va continua să fie valabilă în capitală și în timpul nopții de sâmbătă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău