Chestionarul aderării la UE – motiv de dispute între opoziție și guvernare. PSRM cere publicarea documentului

  • 23 Aprilie 2022 09:35
Chestionarul aderării la UE – motiv de dispute între opoziție și guvernare. PSRM cere publicarea documentului

Păreri împărțite între guvernare, opoziție și societatea civilă cu referire la chestionarul aderării la Uniunea Europeană, transmis ieri ambasadorului UE la Chișinău. Deputații opoziției cer de la guvernare drepturi egale celor în examinarea documentului, iar comentatorii politici spun că după completarea acestui chestionar, societatea nu ar trebui să-și creeze mari iluzii, întrucât drumul până la aderare este unul extrem de lung și anevoios. De cealaltă parte, reprezentanții guvernării spun că publicarea documentului ar putea avea loc săptămâna viitoare , notează IPN.

Ieri, Republica Moldova a transmis Uniunii Europene chestionarul completat pentru aderare, pe care l-a primit de la Bruxelles pe data de 11 aprilie. Chestionarul a fost transmis Ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks. Reprezentanții societății civile spun că obținerea statutului de țară candidat va presupune ireversibilitatea vectorului european, însă, deocamdată, nu poate fi vorba despre eurointegrarea Republicii Moldova.

„Nu trebuie să ne creăm multe iluzii în privința acestui chestionar. El vine pe fundalul unui război, care este un colac de salvare pentru cele 3 state. Mai ales pentru Ucraina care duce un război pe viață și pe moarte. Iar această poartă deschisă pe care au cerut-o cele 3 state și rapiditatea cu care Uniunea Europeană a acceptat acest traseu se explică prin războiul dintre Ucraina și Rusia. Pe de o parte, este un semnal clar că aceste 3 state sunt, prin excelență, parte a spațiului european comun. Pe de altă parte, este și o voință internă care există la Kiev, Chișinău și Tbilisi. Este o perspectivă foarte îndepărtată de integrare europeană și cu mâna pe inimă trebuie să recunoaștem că Republica Moldova este departe de a îndeplini criteriile de aderare”, a spus istoricul Octavian Țîcu în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

„Nu se pune problema acum de integrare europeană. E vorba de titlul de candidat la aderare. După care se începe munca cea grea. Este un proces important, dar care poate să devină fără finalitate. Ce se va întâmpla ulterior, depinde foarte mult de evoluțiile războiului. Este doar o încurajare din partea Uniunii Europene care nici ea nu știe ce va urma”, a spus comentatorul politic, Corneliu Ciurea.

Deputații opoziției parlamentare spun că procesul de completare a chestionarului a fost unul total lipsit de transparență, documentul fiind accesibil doar pentru reprezentanții guvernării.

„Am solicitat să vedem acest chestionar, dar opoziția n-a avut acces la el. Dacă deputații guvernării au avut acces la completare, deputații opoziției ar fi trebuit să dispună de același drept. Opoziția a fost exclusă completă. Noi ca deputați avem acces și la secretul de stat și putem fi trași la răspundere dacă-l divulgăm. Dacă deputații, care au acces la secret de stat, nu l-au văzut, ce să mai spunem de societate ”, a spus deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Lebedinschi.

„Chestionarul nu putea fi publicat unilateral de către Guvern. În acest proces sunt două părți, Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană prin Delegația UE. Guvernul a fost responsabil de completare, este o procedură care ține de Executiv, pentru că este un proces foarte tehnic. S-a solicitat permisiunea Uniunii Europene pentru publicare și săptămâna viitoare urmează să primim un răspuns”, a răspuns deputatul PAS, Alexandru Trubca.

Ieri, prin decret prezidențial, a fost creată și comisia națională pentru integrare europeană, entitate ce întrunește reprezentanți ai instituțiilor de stat și ai societății civile și va coordona eforturile de pregătire a Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău