Chemarea Ambasadorului indică o deteriorare serioasă a relaţiilor dintre Chişinău şi Moscova (Revista presei)

  • 19 Decembrie 2017 11:44
Chemarea Ambasadorului indică o deteriorare serioasă a relaţiilor dintre Chişinău şi Moscova (Revista presei)

Revista presei din 19 decembrie 2017

Ministerul de Externe l-a chemat la Chişinău pentru consultări pe Ambasadorul R.Moldova la Moscova. Decizia a fost luată „în legătură cu cazurile de hărțuire și intimidare de către autorităţile Federaţiei Ruse a persoanelor oficiale şi oamenilor politici din R.Moldova, intensificarea acestora în ultima perioadă şi lipsa unor reacţii oficiale la demersurile repetate ale autorităţilor moldoveneşti pe marginea acestor cazuri”, se spune într-un comunicat emis de MAEIE. Ambasadorul Andrei Neguţă este chemat la Chișinău pe o durată nedeterminată. Ziarul de Gardă menționează că la 6 decembrie, portalul rosbalt.ru din F. Rusă a publicat informația potrivit căreia Comitetul de anchetă al F. Ruse i-ar fi înaintat învinuire de omor președintelui Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, în acest sens fiind depusă o cerere de arest. Purtătorul de cuvânt al PDM a negat informația, spunând că ar fi vorba de o farsă care are drept scop intimidarea liderului PDM. 

Adevărul scrie că Şeful Comitetului pentru relaţiile cu CSI, integrare euroasiatică şi relaţiile cu conaţionalii din Duma de Stat a Federaţiei Ruse, Leonid Kalashnikov, afirmă că acţiunea Chişinăului privind rechemarea ambasadorului Republicii Moldova de la Moscova, Andrei Neguţa, este o provocare îndreptată contra lui Igor Dodon. Parlamentarul rus consideră că în spatele acestei provocări ar sta liderul PDM, Vlad Plahotniuc, care ar intenţiona în aşa mod să slăbească influenţa şefului statului, mai ales în contextul campaniei preelectorale. „Sunt convins că este o provocare împotriva lui Dodon. Eu îl cunosc pe ambasador, este o persoană orientată spre Rusia”, a declarat oficialulul rus pentru Russia Today. Deputatul a subliniat că recent un grup format din 30 de parlamentari moldoveni (în mare parte socialişti) a fost în vizită în Duma de Stat de la Moscova. Aceştia şi-au manifestat intenţia de a participa corect în campania electorală pentru parlamentarele din 2018.

„Chemarea Ambasadorului indică o deteriorare serioasă a relaţiilor dintre Chişinău şi Moscova”, consideră editorialistul Nicolae Negru. Publicistul remarcă în Ziarul Național că Moscova nu e obişnuită să-şi trateze în mod respectuos, ca pe nişte egali, noile state suverane, fostele ei colonii, iar chemarea Ambasadorului R. Moldova din Federația Rusă indică „o deteriorare serioasă” a relaţiilor dintre Chişinău şi Moscova. Editorialistului  Ziarului i se pare suspectă și „tăcerea” Ministerrului rus de Externe la acest subiect. În opinia lui Nicolae Negru, Moscova nu încetează să urzească planuri pentru a întoarce R. Moldova în sfera sa de influență.

Chemarea ambasadorului Neguța este un semnal public grav dat Moscovei, afirmă analistul politic Iulian Chifu în deschide.md. „Retragerea ambasadorului, pe perioada nedeterminată, înseamnă scăderea gradului de reprezentare a unui stat și este semnalul public cel mai grav și anume că în relația bilaterală există puncte de contencios nereconciliabile. În mod normal, după acest gest, Federația Rusă e obligată să-și retragă și ea Ambasadorul și să răspundă acceptând nivelul redus de reprezentare”, susține Chifu. Analistul politic susține că „retragerea ambasadorului Andrei Neguță din Federația Rusă pe o perioadă nedeterminată” poate duce fie la revizuirea unui comportament, fie la agravarea situației.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chişinău
32 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:35 %
Vint:3,6 m/s
Sâm
13 °C
Dum
14 °C
Lun
18 °C
Mar
21 °C
Mie
20 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău