Cheltuielile pentru un beneficiar de medicamente compensate au atins 828 de lei

  • 01 Martie 2021 17:02
Cheltuielile pentru un beneficiar de medicamente compensate au atins 828 de lei

Anul trecut, medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală au fost prescrise la aproape 740 de mii de persoane. Mai bine de jumătate dintre beneficiari, circa 440 de mii, au primit preparate pentru tratamentul bolilor cardiovasculare, iar în jur de 108 mii – antidiabetice. Cheltuielile pentru un beneficiar au atins 828 de lei, transmite IPN.

Compania Națională de Asigurări în Medicină precizează că, pentru compensarea medicamentelor, a direcționat 612 milioane de lei. Lista medicamentelor compensate a fost extinsă anul trecut cu zece denumiri comune internaționale noi, iar în prezent aceasta include 158 de astfel de denumiri.

Preparatele compensate sunt destinate persoanelor cu boli acute și cronice, precum diabet zaharat, afecțiuni cardiovasculare, gastrointestinale, oftalmologice, respiratorii, psihice și neurologice, endocrine, boli rare etc. Cu medicamente compensate sunt asigurate și gravidele, copiii cu vârsta de până la 18 ani.

Medicamentele compensate integral sau parțial sunt prescrise de medicul de familie sau, după caz, de medicul pediatru, endocrinolog, psihiatru sau neurolog, care indică în rețetă denumirea comună internațională a medicamentului. Beneficiarul alege la farmacie medicamentul compensat dintr-un număr de preparate cu denumiri comerciale diferite, dar cu aceeași denumire comună internațională.

Lista poate fi găsită la medicul de familie, în farmacii, la Info CNAM (0 800 99999) și pe site-ul CNAM, la rubrica „Medicamente compensate”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău