Charles Michel: UE trebuie să asigure continuarea sprijinului acordat Ucrainei

  • 13 Decembrie 2022 11:17
Charles Michel: UE trebuie să asigure continuarea sprijinului acordat Ucrainei

Președintele Consiliului European, Charles Michel, le-a cerut liderilor UE să "garanteze continuarea sprijinului militar și financiar pentru Ucraina" în cadrul summitului care va avea loc joi la Bruxelles, informează AFP, potrivit Agerpres.

Summitul, care se va desfășura pe durata unei singure zile, va fi precedat miercuri de un summit al liderilor celor 27 cu omologii din cele zece state membre ale Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Charles Michel a făcut apel luni, în scrisoarea de invitație, la adoptarea unor decizii care să asigure asistență pentru milioanele de civili lipsiți de electricitate, încălzire și apă curentă în Ucraina, odată cu sosirea zăpezii și a scăderii sub zero a temperaturilor.

"Dincolo de nevoile imediate ale țării, este necesară de asemenea o dezbatere de fond cu privire la modul de a garanta continuarea sprijinului nostru militar și financiar pentru Ucraina", a adăugat președintele Consiliului European.

Uniunea Europeană s-a angajat să acorde Kievului în 2023 asistență macrofinanciară în valoare de 18 miliarde de euro. Un acord asupra modalităților acestui sprijin, sub forma unor împrumuturi fără dobândă, nu a fost încă finalizat.

Liderii UE trebuie, de asemenea, să își asigure aprovizionarea energetică pentru a "anticipa provocările anului viitor", a insistat Charles Michel.

Rusia ar putea opri furnizarea de gaze, fiind previzibil un deficit de 30 de miliarde de m3, au avertizat luni președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie.

"Perspectivele noastre de creștere viitoare depind nu doar de capacitatea noastră de a gestiona șocul energetic pe termen scurt, ci și de capacitatea industriilor noastre de a rămâne competitive, de capacitatea noastră de a inova și de a investi în tehnologiile de mâine", a insistat Charles Michel.

Este, de asemenea, planificată o discuție despre relațiile cu Statele Unite din perspectiva ultimelor decizii economice ale administrației americane, în special cea privind subvențiile masive prevăzute de "Inflation Reduction Act" pentru climă și cheltuieli sociale, a indicat el. France Presse amintește că europenii denunță abordarea protecționistă a administrației americane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău