Charles Michel, mesaj către Rusia din plenul Parlamentului European: Alegerea stă între război și sacrificii tragice sau curajul angajamentului politic. UE susține diplomația

  • 16 Februarie 2022 13:56
Charles Michel, mesaj către Rusia din plenul Parlamentului European: Alegerea stă între război și sacrificii tragice sau curajul angajamentului politic. UE susține diplomația

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a participat miercuri, 16 februarie, la dezbaterea din plenul Parlamentului European cu privire la relațiile UE-Rusia și criza din Ucraina, iar cu acest prilej a reiterat sprijinul Uniunii Europene pentru poporul ucrainean, cât și importanța diplomației în acest conflict, informează caleaeuropeana.ro.

„Ne așteptăm ca săptămâna aceasta să fie o săptămână importantă din punct de vedere geopolitic pentru Uniunea Europeană. Situația extrem de serioasă din estul Europei s-a răspândit în întreaga noastră agendă și a dominat-o. Există multe acțiuni pe care Uniunea Europeană le-a făcut pentru a se confrunta și pentru a face față acestei situații și asta în coordonare cu aliații noștri. Consiliul European va aborda deciziile într-o manieră cât se poate de clară”, a subliniat Charles Michel, potrivit sursei citate.  

Acesta a amintit că Rusia a început o acțiune militară fără precedent împotriva Ucrainei, iar autoritățile din Rusia au spus în mod repetat că nu au niciun fel de intenții agresive față de suveranitatea acestei țări în ciuda faptului că au anexat deja părți din teritoriul ucrainean. Au fost desfășurate forțe militare fără precedent și acest fapt poate fi văzut numai ca „o acțiune agresivă și amenințătoare”. El a precizat că această escaladare „nu numai că pune în pericol stabilitatea și integritatea Ucrainei, dar amenință și pacea și securitatea în Europa”. 

„Noi, Uniunea Europeană, împreună cu aliații și cu statele membre colaborăm la toate nivelurile. Zi de zi organizăm consultări politice și acționăm în comun. Lucrăm la un nivel de calitate și intensitate fără precedent Unitatea noastră este mai mare decât oricând.  Am adoptat o strategie clară și puternică în trei domenii. În primul rând, diplomația. Am decis să oferim orice oportunitate căilor diplomatice europene pentru a face loc misiunilor și inițiativelor diplomatice. Avem platforme de negociere și de dialog cu Rusia și cu NATO. Cu această ocazie, vreau să îl felicit pe Olaf Scholz și pe Emmanuel Macron, deoarece au jucat un rol important în acest dialog”, a punctat președintele Consiliului European. 

Mai mult, acesta a subliniat că UE a oferit întotdeauna prioritate căilor diplomatice, chiar și atunci când aceste eforturi nu păreau a produce efecte și rezultate tangibile imediate. Potrivit lui Charles Michel, în ultimele două zile, Rusia a semnalat că ar putea fi deschisă diplomației. 

„Încurajăm Rusia să întreprindă măsuri concrete și tangibile spre detensionarea acestei situații. Aceasta este condiția pentru a putea începe un dialog politic sincer. Nu putem să abordăm situația într-o manieră diplomatică pe de-o parte, iar pe de altă parte să fie comasate trupe la graniță. În al doilea rând,  pe lângă aceste angajamente diplomatice, vom pregăti sancțiuni și măsuri restrictive acolo unde se dovedesc a fi necesare. Consiliul European din decembrie a fixat clar cadrul politic pentru cei 27 de șefi de state și de guverne. Consecințele pentru Rusia trebuie să fie severe în cazul  unei intervenții militare, deoarece și consecințele pentru noi europenii ar fi foarte grele”, a adăugat el. 

Uniunea Europeană și Statele Unite pregătesc un ”pachet solid de sancțiuni”, care ar urma să fie ”rapid implementate în cazul unei noi agresiuni militare ruse împotriva Ucrainei”.

În al treilea rând, Charles Michel a reiterat sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina și pentru poporul ucrainean. „Trebuie să susținem integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și aspirațiile euroatlantice ale acesteia. Situația actuală deja a adus pagube însemnate în sistemul politic și economic ucrainean. Vom ajuta la stabilizarea situației cu 1,2 miliarde de euro.  Trebuie să mergem dincolo de asta împreună cu aliații și partenerii noștri și de aceea doresc să propun o inițiativă a unei conferințe a donatorilor în strânsă cooperare cu partenerii ucraineni pentru a susține Ucraina în fața acestei amenințări brutale”, a detaliat oficialul european. 

În finalul intervenției sale, președintele Consiliului European a încheiat prin două mesaje. 

„Primul mesaj se adresează poporului ucrainean. În 2014, au ales libertatea, au ales democrația liberală și statul de drept. UE nu poate decât să susțină această alegere liberă și suverană a poporului ucrainean. UE va rămâne alături de Ucraina, nu va abandona poporul ucrainean.  Al doilea mesaj este adresat Rusiei. Astăzi, alegerea sa stă între război și sacrificii tragice sau curajul angajamentului politic, puterea negocierii diplomatice. Uniunea Europeană susține diplomația și negocierea. Vom da dovadă de acest curaj și de fermitatea care va fi necesară dacă vom fi puși în poziția de a alege între cele două. Trebuie să alegem soluții durabile pentru a asigura securitatea și stabilitatea reciprocă. Această alegere nu ne revine doar nouă, le revine și conducătorilor Federației Ruse”, a conchis Charles Michel. 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău