Charles Michel denunță "atrocitățile" armatei ruse, Kuleba vorbește de "masacru deliberat", iar Kliciko de "genocid"

  • 03 Aprilie 2022 14:02
Charles Michel denunță

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat duminică armata rusă că a comis "atrocități" în regiunea ucraineană Kiev și a cerut mai multe sancțiuni împotriva Moscovei, transmite AFP.

"Șocat de imaginile obsedante ale atrocităților comise de armata rusă în regiunea eliberată a Kievului", a scris Michel pe contul său de Twitter, folosind hashtag-ul '#BuchaMassacre', după numele localității ucrainene pe care trupele Kievului au recucerit-o de la ruși și unde aproape 300 de persoane au fost înhumate în gropi comune, scrie Agerpres.

"UE ajută Ucraina și organizațiile guvernamentale să adune probele necesare pentru urmărirea în tribunalele internaționale", a mai spus Michel. "Mai multe sancțiuni și ajutoare din partea UE sunt pe drum", a adăugat el.

"Masacrul din Bucea a fost deliberat", a denunțat duminică ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, după descoperirea a numeroase cadavre în acest oraș situat la nord-vest de Kiev. 

Foto: (c) Zohra Bensemra/REUTERS



"Rușii vor să elimine cât mai mulți ucraineni cu putință. Trebuie să-i oprim și să-i alungăm. Cer noi sancțiuni devastatoare din partea G7 ACUM", a scris el pe Twitter.

"Regiunea Kiev. Infern de secol XXI. Cadavrele bărbaților și femeilor care au fost uciși cu mâinile legate. Cele mai rele crime ale nazismului s-au întors în Europa. A fost o faptă deliberată a Rusiei", a scris la rândul său consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak.

AFP a văzut sâmbătă cadavrele a cel puțin 20 de bărbați îmbrăcați în civil care zăceau pe o stradă din Bucea. Unul dintre bărbați avea mâinile legate, iar cadavrele erau împrăștiate pe câteva sute de metri. Nu s-a putut stabili imediat cauza morții, dar o persoană avea o rană mare la cap.

"Toți acești oameni au fost împușcați", "(rușii) i-au ucis cu un glonț în ceafă", a declarat pentru AFP primarul din Bucea, Anatoli Fedoruk, care a mai spus că au fost înhumate deja 280 de persoane în gropi comune, deoarece era imposibil ca aceștia să fie înmormântați în cele trei cimitire ale municipalității, sub tirurile militarilor ruși.

Și primarul Kievului, Vitali Kliciko, a acuzat trupele ruse de genocid, transmite dpa.

"Ceea ce s-a întâmplat în Bucea și în alte suburbii ale Kievului poate fi descris doar drept genocid", a declarat duminică Vitali Kliciko pentru tabloidul german Bild.

Kliciko a afirmat că răspunderea pentru aceasta îi revine președintelui rus Vladimir Putin. "Acestea sunt crime de război crude de care Putin este responsabil. Civili uciși, cu mâinile legate", a spus fostul mare boxer.

"Pentru întreaga lume și în special pentru Germania nu poate exista decât o consecință: Niciun cent nu trebuie să mai ajungă la Rusia, aceștia sunt bani însângerați folosiți pentru măcelărirea oamenilor", a insistat el, pledând pentru un embargou imediat asupra petrolului și gazului din Rusia.

La rândul său, ministrul de externe britanic Liz Truss a cerut ca acuzațiile referitoare la atacurile împotriva civililor să fie anchetate drept crime de război și a adăugat că Regatul Unit va susține pe deplin un astfel de demers din partea Curții Penale Internaționale, transmite Reuters.

"Pe măsură ce forțele ruse sunt obligate să se retragă, vedem dovezi tot mai numeroase ale unor acte revoltătoare comise de forțele invadatoare în orașe precum Irpin și Bucea", a menționat Truss într-o declarație. "Atacurile lor nediscriminatorii împotriva civililor nevinovați în timpul invaziei ilegale și nejustificate a Rusiei asupra Ucrainei trebuie investigate drept crime de război", a insistat ea.

Ministerul Apărării rus nu a comentat până acum acuzațiile, notează dpa. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău