Charles Aznavour: „Nu sunt bătrân, sunt în vârstă. Nu este același lucru”

  • 26 Noiembrie 2017 14:39
Charles Aznavour: „Nu sunt bătrân, sunt în vârstă. Nu este același lucru”

„Nu sunt bătrân, sunt în vârstă. Nu este același lucru”, a declarat cântărețul Charles Aznavour într-un interviu acordat AFP, în care artistul francez de origine armeană, care va susține la vârsta de 93 de ani o nouă serie de concerte, a vorbit și despre „tinerețe”, „plăceri demodate”, „prieteni, iubiri și probleme”.

Șapte spectacole în Franța și concerte în alte cinci țări din Europa - la Sofia (30 noiembrie), Viena (9 decembrie), Amsterdam (3 martie), Sankt Petersburg (25 aprilie) și Moscova (28 aprilie) - vor fi susținute în lunile următoare de acest monstru sacru al cântecului francez, care a repetat deseori că dorește să cânte pe scenă până la vârsta de 100 de ani, scrie Antena Satelor.

Artistul va susține în premieră un concert în celebra sală de spectacole Bercy din Paris, la 13 decembrie, însă spune că acest lucru nu îl intimidează.
„Nu contează sala, publicul este cel care contează”, a afirmat celebrul cântăreț în interviul pentru AFP.

În același interviu, Charles Aznavour a vorbit și despre modul în care s-a „vindecat” de trac pe scenă: „Nu mai am trac. Partea asta s-a încheiat în ziua în care am înțeles că publicul vine pentru mine. Înainte de asta, cântam în deschidere, iar publicul aștepta vedetele acelor concerte”.

Înainte de a deveni o personalitate legendară a cântecului francez, Charles Aznavour recunoaște că a beneficiat de susținerea mai multor artiști consacrați, în special de susținerea celebrei cântărețe Edith Piaf.
„Tinerii pe care ea îi ajuta să urce pe scenă erau amanții ei. Nu era însă și cazul meu. Ea m-a susținut din cu totul alte motive. Trecutul meu se potrivea foarte bine cu al ei. Părinții mei erau străini, care nu vorbeau limba franceză. Ei ne-au lăsat pe sora mea și pe mine să devenim copii ai străzii. Edith Piaf era și ea un copil al străzii. Acest lucru ne-a apropiat”.

Charles Aznavour a vorbit și despre artiștii care l-au inspirat, precum Charles Trenet și Maurice Chevalier.
„Au fost și alții, precum Constantin Stanislavski, Carlos Gardel, Bing Crosby, Mel Tome, Frank Sinatra. Edith Piaf a fost singura femeie care m-a influențat”, a dezvăluit artistul franco-armean.

Charles Aznavour a vorbit și despre colaborarea lui cu Liza Minnelli: „Ei bine, da! Pe Liza chiar eu am format-o. Am adus-o la Paris în 1969, Bruno Coquatrix nu o cunoștea. Prima seară la Olympia a fost un succes imediat. Spectacolul ei a fost făcut cu multe dintre cântecele mele și într-o manieră de interpretare foarte franțuzească, deloc în stilul celor de pe Broadway”.

Legendarul artist a făcut câteva dezvăluiri și despre ajutorul pe care l-a oferit cântărețului Johnny Hallyday, care nu a fost aproape deloc susținut atunci când a debutat în muzică. Charles Aznavour a compus pentru Johnny Hallyday piesa „Retiens la nuit” și consideră că starul rock este „un interpret foarte bun”.

„Au fost foarte răi cu el. Henri Salvador a fost îngrozitor, s-a ridicat și a părăsit sala spunând că nu a auzit niciodată ceva care să sune atât de rău. Nu ai dreptul să faci așa ceva, nici chiar atunci când este adevărat”, a spus Charles Aznavour.

Artistul a vorbit și despre talent și determinare, dar consideră că există și alte „ingrediente” care intră în compoziția succesului profesional.
„Nu îmi doream neapărat doar talent și determinare: voiam mai ales să plasez într-un context ceea ce știam să fac, este ceva diferit. Am făcut cursuri de dans clasic, varietăți, teatru... Mi-am spus că dacă introduceam în cântecele mele toate aceste experiențe, atunci îmi voi găsi propriul stil. Și a devenit 'stilul Aznavour„”, a explicat artistul.

Invitat de reporterii de la AFP să spună dacă Gilbert Becaud a generat o veritabilă emulație artistică, Charles Aznavour a infirmat această ipoteză: „Nu a existat cu adevărat o emulație generată de el. El voia înainte de toate să fie primul peste tot. De exemplu, a fost foarte nefericit când m-a văzut în „Muppet Show”. M-a întrebat cum am reușit să fac acel lucru. I-am spus că mi s-a cerut pur și simplu să fac asta. Mi-a răspuns astfel: 'sunt gelos„”.

În cea mai recentă carte a sa, „Retiens la vie”, Charles Aznavour spune că nu mănâncă niciodată înainte de un concert și nu bea în timpul acestuia.
„Nu-mi place când văd pe cineva că transpiră abundent pe scenă. Eu am găsit metoda care funcționează. Modernitatea nu înseamnă să fii neapărat modern. Înseamnă să fii în epoca ta. Nu-mi place să se spună că sunt bătrân. Nu sunt bătrân, sunt în vârstă. Nu este același lucru”.

De asemenea, artistul a promis că va continua să cânte și în alte limbi în timpul concertelor sale din străinătate, deoarece vrea să „ofere plăcere spectatorilor” care vin să îl vadă deși nu înțeleg limba franceză.

Charles Aznavour a dezvăluit în același timp și faptul că pregătește un nou album: „Am deja 40 de cântece în avans. Voi înregistra 12 pentru început. Apoi le voi distribui pe celelalte. În definitiv, în trecut mi-am câștigat existența în acest fel, fiind cântat de ceilalți”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău