Charles al III-lea a ajuns în Germania pentru prima sa vizită externă pe care o efectuează în calitate de rege

  • 29 Martie 2023 17:45
Charles al III-lea a ajuns în Germania pentru prima sa vizită externă pe care o efectuează în calitate de rege

Regele Charles al III-lea a ajuns miercuri la Berlin cu ocazia primei vizite în străinătate pe care o efectuează în calitate de suveran, considerată un "gest european important" după ce Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană, informează Agerpres.

Un avion alb decorat pe una dintre părțile laterale în culorile drapelului britanic (supranumit "Union Jack" - n.red.) a aterizat la Aeroportul Internațional Berlin-Brandenburg în jurul orei locale 13:50.

 

Aeronava a rulat pe pistă și s-a oprit în zona militară a aeroportului, unde un covor roșu a fost întins în fața scărilor sale.

Regele britanic și soția lui, Camilla, care au fost întâmpinați de șeful biroului de protocol german și de ambasadorul Regatului Unit, se vor deplasa la Poarta Brandenburg, unde vor fi primiți cu onoruri militare de președintele german Frank-Walter Steinmeier.

 

Este pentru prima oară când o astfel de ceremonie va fi organizată pentru un șef de stat lângă acest monument emblematic, care a fost și un simbol al despărțirii orașului Berlin timp de peste trei decenii.


Celebrul bulevard Unter den Linden a fost decorat cu numeroase drapele britanice în semn de omagiu adus suveranului și reginei consoarte, așteptați să ajungă la fața locului în jurul orei locale 15:00.

Această vizită se dorește o ocazie solemnă pentru a celebra relația de prietenie dintre cele două țări.

Frank-Walter Steinmeier, care îl va însoți pe regele britanic de-a lungul întregii deplasări, a spus că vizita sa reprezintă "un gest european important".

Cuplul regal britanic este așteptat cu nerăbdare de numeroși curioși, inclusiv de persoane care au stat la cozi timp de multe ore pentru a avea acces în zona în care se va desfășura ceremonia de la Poarta Brandenburg.


"Este prima vizită a regelui în Germania. Vrem să sărbătorim acest lucru, nu contează cât timp vom aștepta", a declarat Anja Wieting, în vârstă de 50 de ani, o angajată a unui magazin de pantofi, care a venit special cu fiica sa de 18 ani din Oldenburg, un oraș din vestul Germaniei.

"O monarhie ar oferi strălucire și speranță Germaniei. Cred că ne-ar face bine", a adăugat Sylke Freundentahl, în vârstă de 56 de ani, o educatoare în Braunschweig, exprimând o aspirație neîmpărtășită însă de marea majoritate a germanilor.

Maik Mattes, un student din Munchen în vârstă de 21 de ani, a venit la Berlin pentru vacanța de Paște.

"Sunt aici puțin din întâmplare, dar este o ocazie frumoasă. Să vezi în direct așa ceva este mai bine decât la televizor", a declarat el.

Până la 1.100 de polițiști au fost mobilizați, fiind aduse și întăriri din alte regiuni, precum și 20 de câini special antrenați pentru detectarea explozibililor. Circulația a fost oprită pe mai multe bulevarde din centrul Berlinului.

"Cuplul regal și-a exprimat dorința de a vorbi în mod direct cu berlinezii", a declarat directorul Poliției locale, Thomas Drechsler, pentru presa germană.

Regele britanic se va deplasa apoi la palatul prezidențial din Bellevue pentru a participa la o recepție dedicată provocărilor climatice. Charles al III-lea militează de foarte mulți ani pentru protejarea mediului înconjurător.

Va urma un banchet al cărui meniu va include, în onoarea regelui, preparate vegetariene. Invitații vor putea să aleagă pentru felul principal între tartine cu spanac, ciuperci și pui fript. Vinuri germane vor însoți celelalte gustări.

Programul vizitei din Berlin va continua joi. Regele Charles al III-lea urmează să se întâlnească cu cancelarul Olaf Scholz, să viziteze alături de primarul local o piață, să susțină un discurs în Camera Deputaților și să stea de vorbă cu refugiați ucraineni.

Vizita cuplului regal în Germania se va încheia vineri cu o etapă la Hamburg, metropolă portuară și al doilea oraș ca mărime al țării.

Inițial, cuplul britanic ar fi trebuit să ajungă mai întâi în Franța, înaintea vizitei din Germania, însă călătoria lor la Paris a fost anulată din cauza protestelor sociale asociate cu reforma pensiilor.

Ultima vizită a reginei Elisabeta a II-a în Germania datează din 2015, pe vremea cancelarului Angela Merkel, și a declanșat un entuziasm general în țară.

Cea mai marcantă vizită a fostei suverane a avut loc în 1965, într-un Berlin care era încă despărțit printr-un zid. Acea vizită a fost percepută ca fiind momentul ce a marcat reconcilierea dintre cele două țări după Al Doilea Război Mondial.

Charles al III-lea ar trebui să beneficieze la rândul său de o primire călduroasă: el cunoaște foarte bine Germania, o țară pe care a vizitat-o de peste 40 de ori, potrivit Ambasadei britanice din Berlin.

De altfel, germanii sunt în continuare mari fani ai familiei regale din Regatul Unit, provenită dintr-o "foarte lungă tradiție" de suverani, iar interesul lor față de monarhia britanică nu pare deloc să se diminueze, a declarat Michael Hartmann, sociolog la Universitatea tehnică Damstadt.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău