CFM vrea să reabiliteze 250 kilometri de cale ferată, cu bani de la BERD (Mold-Sreet)

  • 10 Iunie 2018 17:20
CFM vrea să reabiliteze 250 kilometri de cale ferată, cu bani de la BERD (Mold-Sreet)

Calea Ferata din Moldova (CFM) intenționează să utilizeze banii din împrumuturile de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru un proiect de reabilitare a segmentului de cale ferată de circa 250 kilometri Bender-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești. 

Potrivit întreprinderii, licitația pentru această reabilitare a infrastructurii feroviare este planificată să fie lansată în trimestrul trei al anului 2018, se va baza pe Proiect, iar lucrările de construcție vor fi realizate conform angajamentelor contractantului, scrie Mold-Street.com

Cine poate concura

BERD însă precizează că licitația pentru aceste contracte este prevăzută să înceapă pe 15 august 2018, iar proiectul propus, are un cost total estimat de 100,75 milioane de euro.

Până atunci CFM invită companiile interesate și calificate în proiectarea și realizarea unor astfel de lucrări să participe la o prezentare de proiect în cadrul căruia întreprinderea va prezenta strategia de achiziții și implementare și va colecta opiniile potențialilor ofertanți.

Prezentarea este planificată pentru 20 iunie 2018 în incinta CFM, iar după aceasta va fi organizată o vizită la fața locului pe ruta Chișinău-Bender-Basarabeasca-Etulia.

Totodată CFM anunță că licitația va fi organizată în conformitate politicile și regulile de achiziții ale BERD și vor fi deschise firmelor din orice țară, iar veniturile din împrumutul băncii nu pot fi utilizate în scopul plății către persoane sau entități, pentru orice import de bunuri, dacă o astfel de plată sau import este interzisă printr-o decizie a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite luată în temeiul capitolului VII din Carta Organizației Națiunilor Unite sau în conformitate cu o lege a reglementării oficiale a țării cumpărătorului.

Circulația feroviară ar putea fi suspendată

CFM este într-o situație dificilă. Astfel din cele 139 de locomotive existente, 134 și-au depășit durata normată de amortizare. Totodată, peste 25% din infrastructura feroviară nu mai poate fi exploatată și necesită reparație capitală, iar peste cinci ani circulația pe mai mult de jumătate din căile ferate ar urma să fie suspendată.

În ultimii 5-6 ani, întreprinderea de stat a generat pierderi de circa un miliard de lei. Pierderile au crescut în ultimii ani din cauza scăderii numărului de pasageri, în special pentru transportul internațional. Totodată veniturile sunt în continuă scădere. Costurile salvării CFM sunt estimate la 300 de milioane euro.

Amintim că Proiectul de finanțare a achiziției de locomotive și de modernizare a CFM este din 2014, iar suma totală a împrumutului este de 105 milioane de euro, inclusiv 50 de milioane din partea BERD și 50 de milioane euro din partea BEI. De asemenea, este prevăzută și o asistență tehnică nerambursabilă de 5 milioane euro din Fondul de Investiții de Vecinătate al UE (NIF) pentru a co-finanța achiziționarea de locomotive noi.

Prima parte a contractului prevede achiziționarea a 11 locomotive diesel electrice potrivite atât pentru transportul de pasageri, cât și pentru cel de mărfuri. De asemenea, urmează a fi cumpărate echipamente de întreținere aferente. Licitația a fost anunțată încă la începutul anului 2017, dar nici până acum nu a fost anunțat cine va livra locomotivele.

A doua parte a contractului vizează reabilitarea infrastructurii feroviare. Lucrările de reabilitare vor fi concentrate asupra coridoarelor Bender-Chișinău-Ungheni-Bălți-Ocnița și Bender-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău