Cetățenii vor beneficia de compensații la consumul de gaze naturale și energie electrică și în sezonul 2023-2024. Svetlana Staci: „Pentru anul 2024 bugetul încă nu este aprobat”

  • 11 Septembrie 2023 14:18
Cetățenii vor beneficia de compensații la consumul de gaze naturale și energie electrică și în sezonul 2023-2024. Svetlana Staci: „Pentru anul 2024 bugetul încă nu este aprobat”

Proiectul de hotărâre care prevede mecanismul de acordare a compensațiilor pentru consumul de gaze naturale, energie electrică și termică urmează a fi transmis spre avizare la finele lunii septembrie, și abia după aceasta documentul va fi aprobat de cabinetul de miniștri. Informația a fost oferită pentru Radio Chișinău de către șefa Direcției politici de reducere a sărăciei și vulnerabilității energetice din cadrul Ministerului muncii și protecției Sociale, Svetlana Staci.

Deși autoritățile spun că și în sezonul rece 2023-2024 cetățenii vor beneficia de compensații pentru consumul de gaze naturale, energie electrică, Ministerul Muncii și Protecției sociale nu are stabilit, deocamdată, un buget necesar pentru acoperirea ajutorului la factură, fiind făcute doar niște estimări. Șefa Direcției politici de reducere a sărăciei și vulnerabilității energetice din cadrul Ministerului muncii și protecției Sociale, Svetlana Staci:

„Pentru 2023, după cum știm, a fost aprobat un buget de 5 miliarde de lei. Pentru anul 2024 bugetul aprobat încă nu este. Momentan facem estimările pentru sezonul de iarnă 2023-2024. Urmează să negociem acest buget, în funcție de ce ne va spune Ministerul Finanțelor și cum aprobăm acest mecanism prin hotărâre”, a declarat Svetlana Staci.

Potrivit Svetlanei Staci, documentul ce prevede mecanismul de acordare a compensațiilor pentru consumul de gaze naturale, energie electrică și termică urmează a fi dat spre avizare la finele lunii septembrie, și abia după aceasta documentul va fi aprobat de cabinetul de miniștri.

Sistemul de acordare a compensațiilor va conține șapte categorii de vulnerabilitate energetică, dintre care două sunt noi și au fost introduse cu scopul de a ținti mai bine gospodăriile cu venituri mici și de a asigura o echitate socială. Totodată, vor avea parte  de compensații doar cei care vor depune o cerere în acest sens.

„Noi vom ajusta acordarea categoriilor de vulnerabilitate în funcție de zona de reședință și tarifele la resurse energetice. Vom vedea care vor fi tarifele. Urmează să fie modificat în Hot. 704 și 814 cu tarifurile”, a spus Svetlana Staci.

Pe de altă parte, ministra Mediului, Rodica Iordanov, a subliniat recent că lemnele de foc vor fi mai scumpe în sezonul rece, unele dintre motive fiind majorarea costurilor de lucrări și scumpirea carburanților.

Ea a precizat că „acele persoane care sunt social vulnerabile vor avea reduceri și suport din partea statului pentru procurarea lemnului”.

În prezent, în stocurile Moldsilva sunt peste 33 de mii de metri steri de lemn de foc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:8,23 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău