Cetățenii vor achita mai puțin pentru gazul consumat. Ion Preașcă: „Situația rămâne dificilă pe piața gazelor și nu sunt excluse și în acest an probleme”

  • 07 Iunie 2023 12:08
Cetățenii vor achita mai puțin pentru gazul consumat. Ion Preașcă: „Situația rămâne dificilă pe piața gazelor și nu sunt excluse și în acest an probleme”

Cetățenii vor achita cu 11 lei mai puțin pentru un metru cub de gaz. Noul preț a fost stabilit astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Astfel, consumatorii vor plăti în continuare 18 lei pentru un metru cub de gaze, față de aproape 30 de lei cum era până acum. Jurnalistul economic Ion Preașcă este de părere că tariful la gaz pentru consumatori a fost redus și sub presiunea opiniei publice și nu exclude că la iarnă prețul ar putea fi totuși diferit, transmite Radio Chișinău.

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a decis micșorarea prețurilor pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz”. Astfel, consumatorii casnici vor achita 18 lei și 07 bani pentru un metru cub de gaz consumat, față de 29 de lei și 27 de bani cum era până acum. Raportoarea proiectului, Tatiana Savca, a enumerat principalii factori care au stat la baza ieftinirilor.

- Reducerea prețului mediu anual de procurare a gazelor naturale de la 929 de dolari per 1000 metri cubi la 750 dolari;

 - Evoluția cursului mediu anual de schimb al monedei naționale față de dolarul SUA prognozat pentru 2023;

 - Necesitatea recuperării de către furnizorul de gaze naturale a devierilor tarifare formate în perioada precedentă de reglementare;

Jurnalistul economic Ion Preașcă este de părere că tariful la gaz pentru consumatori a fost redus acum cât s-a putut de mult, decizia fiind luată și sub presiunea opiniei publice. Totuși, expertul în energetică nu exclude că la iarnă prețul ar putea fi totuși diferit.

„Mă tem să nu apară ulterior alte probleme. Iarna să nu plătim mai mult. Vara consumul e mic și costurile de plată a gazelor nu se resimt atât de puternic ca iarna, atunci când consumul e mare. Situația rămâne dificilă pe piața gazelor și nu sunt excluse și în acest an probleme. Deci, am putea avea diferiți factori care să influențeze prețul final”, a spus Ion Preașcă.

Noile tarife au fost stabilite după ce luni, 5 iunie, „Moldovagaz” a solicitat ajustarea prețurilor pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali, bazată pe estimările prețurilor prezentate de „Energocom”. Decizia va intra în vigoare odată cu aprobarea în Monitorul Oficial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
28,29
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău