Cetățenii Ucrainei și Moldovei au motive de neliniște

  • 22 Octombrie 2014 09:08
Cetățenii Ucrainei și Moldovei au motive de neliniște

GAZETA WYBORCZA (Polonia), Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a prezentat viziunea rusă a ordinii mondiale. Cetățenii Ucrainei și Moldovei au motive de neliniște.

"Dacă Europa se unește împotriva Rusiei, se va termina rău pentru întregul continent" - a spus șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.

Ministrul afacerilor externe al Rusiei a ținut luni o conferință despre situația internațională în cadrul așa-zisei Universități Civice, organizată la inițiativa partidului pro-Putin O singură Rusie.

În opinia lui Lavrov, lumea cunoște în prezent o schimbare a epocilor istorice. Criza economică globală duce la apariția unei noi ordini, în care liderii de până acum, de ex. SUA, nu vor mai juca un rol decisiv. Una din particularitățile noii ordini, după Lavrov, va fi numărul mare de conflicte locale, din care o parte vor fi inspirate conștient de către Statele Unite. Și a dat Ucraina ca exemplu.

"Situația în Ucraina este folosită de unele state și în primul rând de Washington, care vrea să instituie  șefia sa în întreg spațiul euroatlantic", a spus Lavrov.

În opinia sa, SUA folosesc Ucraina ca punct fierbinte în relațiile Rusiei cu Europa. El consideră că relațiile Rusiei și SUA au ajuns la cel mai scăzut nivel și unii numesc aceste relații un nou război rece. În opinia ministrului, această stare va dura ani mulți. Vina pentru această situație o poartă Washingtonul, care nu vrea să recunoască faptul că lumea s-a schimbat.

"Conștientizarea de către americani a locului lor în lume, conștientizarea de către ei a ceea ce s-a întâmplat în cursul ultimelor decenii (...) o să ia mult timp" - a spus Lavrov.

Ministrul a acordat multă atenție situației din Ucraina și a comunicat că Rusia nu poate să-și permită să piardă acest stat.

"Nu putem pierde Ucraina, fiindcă Ucraina nu este un grup de persoane, care a comis o lovitură de stat și a preluat puterea, nu mai este vorba de naziștii care continuă să mărșăluiască prin Kiev și alte mari orașe, distrug monumente și flutură sloganuri naziste. Ucraina este cel mai apropiat popor frate ale nostru" - a spus Lavrov.

În opinia lui Lavrov, Rusia a fost nevoită să ocupe Crimeea, pentru că politica noii puteri de la Kiev îi amenința pe rușii de acolo. "După tragedia din Odessa și descoperirea mormintelor în masă lângă Donețk, știm bine ce soartă i-ar fi așteptat pe ruși în Crimeea", a spus Lavrov.

Un alt loc în care va fi realizat scenariul ucrainean ar putea deveni, în opinia lui Lavrov, Moldova. În 30 noiembrie vor avea loc acolo alegeri parlamentare. Miza lor este alegerea geopolitică. Democrații de la conducere vor ca țara să continue apropierea de Uniunea Europeană, iar comuniștii proruși văd viitorul în Uniunea Eurasiatică. Situația este deci similară cu cea ucraineană, dar ministrul rus și-a exprimat speranța că partenerii europeni vor înțelege cât de dăunătoare ar fi realizarea "scenariului ucrainean" în Moldova.

"Dacă Moldova își va schimba statutul militar-politic din neutru în membru al unui bloc, atunci locuitorii Transnistriei vor avea dreptul să ia decizia independentă privind viitorul lor. Mai înainte, conducerea acestei republici revoltate și care se află de la începutul anilor '90 în afara controlului Chișinăului s-a adresat de câteva ori Moscovei cu cererea de anexare a Transnistriei la Rusia.

Ministrul rus a declarat însă că în ciuda confruntării care continuă, Rusia nu vede o alternativă pentru îmbunătățirea relațiilor cu UE și SUA.

"Este important ca o astfel de înțelegere să apară în Occident și ea să fie întărită cu afirmația că acțiunile unilaterale cu folosirea forței sunt contraproductive. Condiția pentru a merge înainte este dialogul pe baza drepturilor egale", a concluzionat Lavrov.

Cuvintele ministrului rus pot fi considerate ca poziție oficială a șefului statului. "Lavrov nu este un politician independent, este doar secretarul de presă al lui Putin, care se pronunță pe teme internaționale" - a spus pentru "Wyborcza" cunoscutul politolog rus Stanislav Belkovski, directorul Institutului de Strategie Națională. "Iar doctrina lui Putin este foarte simplă. 'Respectați-mă' - spune Putin prin gura lui Lavrov Statelor Unite și Uniunii Europene.

În opinia politologului Volodimir Fesenko, șeful Centrului ucrainean de Analize Politice "Penta", ministrul rus folosește limbajul din perioada războiului rece.

"Lavrov este comparat cu Andrei Gromîko, ministrul sovietic al afacerilor externe. În Rusia o astfel de comparație este un compliment. Vedem că diplomația rusă revine într-adevăr la modelele sovietice din perioada războiului rece", a spus pentru "Wyborcza" Fesenko.

Politologul ucrainean vede pesimist viitorul - în opinia sa, atitudinea Rusiei a devenit mai rigidă și trebuie să ne așteptăm la o creștere a presiunii din partea ei și asupra Ucrainei, și asupra Moldovei.

Articol de Andrzej Poczobut

Traducerea: Maria Stanciu

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău