Cetățenii Republicii Moldova se grăbesc să-și schimbe leii

  • 18 Decembrie 2014 19:22
Cetățenii Republicii Moldova se grăbesc să-și schimbe leii

Casele de schimb valutar din capitală au înregistrat astăzi o majorare a cererii de dolari și euro.

După prăbușirea rublei, moldovenii s-au grăbit să-și schimbe leii în valută, de teama unei deprecieri a monedei naționale. Autoritățile schimb dau asigurări că nu sunt motive de îngrijorare și nu poate fi vorba de o criză.  

Chiar dacă Banca Națională dă asigurări că ține sub control situația de pe piața valutară din Republica Moldova, iar populația nu ar trebui să aibă motive de îngrijorare, locuitorii capitalei au luat cu asalt casele de schimb valutar. Motivați de zvonul unui presupus deficit de dolari și euro oamenii s-au grăbit să-și schimbe leii în valută. Solicitați de noi mai mulți operatori de case de schimb valutar spun că nu există motive de îngrijorare.

Avem în vânzare și dolari, și euro. La noi cursul de schimb este bun și ne-au adus spre realizare de toate. Bani avem destui. Vindem tot ce ni se aduce. Nu avem restricții și reguli să nu cumpărăm sau să nu vindem mai mult decât ni se aduce. Lucrăm ca în fiecare zi. Avem valută destulă. Dar nici cerere nu este astăzi. Vedeți că nu e rând? Poate la bănci, unde cursul de schimb e mai mic, poate și există probleme. La noi –nu.

Și vice-ministrul economiei în exercițiu, Octavian Calmâc spune că situația pe piața valutară este una controlată, subliniind caracterul speculativ al deficitului valutar la unele case de schimb.

”Autoritățile moldovenești întreprind un șir de măsuri pentru stabilizare. Sigur că există și elementul speculativ, pe fondul unor creșteri a schimburilor valutare. Îndemn la calm și liniște”, a declarat Octavian Calmâc.

Pentru mâine Banca Națională a stabilit un curs de schimb al dolarului american de 15 lei și 64 de bani, cu 8 bani mai mult ca astăzi. În schimb moneda europeană unică s-a ieftinit cu 12 bani, până la 19 lei și 26 de bani pentru un euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău