Cetățenii Republicii Moldova care muncesc în Belarus vor putea beneficia de pensii

  • 25 Octombrie 2019 16:35
Cetățenii Republicii Moldova care muncesc în Belarus vor putea beneficia de pensii

Cetățenii Republicii Moldova, care au muncit legal în Belarus sau domiciliază pe teritoriul acestui stat, vor putea beneficia de prestații sociale. Acest lucru va fi posibil după ce cele două state au fost semnat un Acord în domeniul securității sociale, informează MOLDPRES.

Documentul prevede, în particular, acordarea pensiilor pentru limita de vârstă și de urmaș, a pensiilor și indemnizațiilor de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale. De acestea vor putea beneficia lucrătorii migranți din Moldova și Belarus, care desfășoară sau au desfășurat o activitate legală de muncă și/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau altui stat contractant.

Potrivit acordului, atât R. Moldova, cât și R. Belarus vor achita pensia calculată proporțional perioadelor de asigurare realizate pe teritoriul propriu, iar pensia va fi transferată persoanei pe teritoriul statului unde aceasta domiciliază.

Casa Națională de Asigurări Sociale a precizat că, în baza principiului proporționalității, Moldova și Belarus vor calcula și achita pensia pentru perioadele de activitate pe teritoriul lor după 31 decembrie 1991. Pentru perioadele de activitate până la 31 decembrie 1991, realizate pe teritoriul fostei URSS, pensia se stabilește și se plătește de statul pe al cărui teritoriu persoana domiciliază la data solicitării.

Acordul va intra în vigoare după îndeplinirea procedurilor interne privind ratificarea lui.

În prezent, CNAS aplică 12 acorduri în domeniul securității sociale cu Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Germania, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România și Ungaria. Acordul semnat cu Turcia va intra în vigoare după ratificarea documentului de către ambele țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău