Cetățenii moldoveni sunt mai inteligenți decât politicienii (Adevărul)

  • 06 Martie 2015 13:21
Cetățenii moldoveni sunt mai inteligenți decât politicienii (Adevărul)

Revista presei din 6 martie 2015

Analiștii de la Chișinău sunt sceptici cu privire la capacitatea Guvernului Gaburici de a pune în practică recomandările transmise de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, scrie Adevărul. În același timp, aceste recomandări sunt văzute ca un semnal de alarmă pentru Republica Moldova, care trebuie să demareze un proces complex de reforme. Experții consultați de Adevărul Moldova apreciază că Guvernul condus de premierul Chiril Gaburici va avea dificultăți în a realiza măsurile de reformă solicitate de principalii parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova. Printre piedicile văzute de analiști se numără cantitatea mare de reforme care trebuie realizate într-un timp foarte scurt, incapacitatea administrativă a guvernanților dar și lipsa voinței politice.

Cetățenii moldoveni sunt mai inteligenți decât politicienii care îi conduc, constată Adevărul.  Comparativ cu România din primul deceniu postcomunist, și în Republica Moldova de acum electoratul este mai convins de ideea europeană decât sunt politicienii. Cu toate că este membru al NATO și al UE, România nu poate rămâne indiferentă față de agresiunea asupra Ucrainei și față de amenințările la adresa Republicii Moldova. Sorin Bocancea, politolog și decan al Facultății de Științe Politice a Universității Petre Andrei din Iași, a subliniat într-un interviu pentru Adevărul Moldova că Zidul Berlinului s-a mutat deja la Kiev, existând astfel riscul ca acesta să se prăbușească peste românii de pe cele două maluri ale Prutului.

Rusia dă semnale clare că vrea să refacă URSS, atrag atenția istoricii români în Timpul. Temerile că, după destabilizarea situației din Ucraina, Kremlinul are în vizor și Republica Moldova, precum și alte state ex-sovietice, sunt îndreptățite, consideră mai mulți istorici români intervievați de TIMPUL. Totuși, o eventuală intensificare a presiunilor rusești va depinde de situația economică și politică din Federația Rusă, susțin aceștia.

Marea provocare pentru Republica Moldova este siguranța națională, consider Vasile Gârneț de la Ziarul Național. E ciudat, după publicist, că în timp ce occidentalii, prin vocea unor înalți responsabili americani, ne trimit avertismente cu privire la intențiile agresive ale Rusiei, politicienii noștri urcă în corabia spartă a unei guvernări minoritare, care se poate scufunda în orice moment. Noi nici în condiții de stabilitate politică nu ne putem organiza, nu știm să colaborăm fără scandal și isterie, dar ce fel de rezistență putem opune în cazul unui „război hibrid”, de felul celui care se desfășoară în Ucraina? Se întreabă Vasile Gârneț.

Nicolae Negru afirmă în Ziarul Național că ideologema „marele război pentru apărarea patriei”, pe care o bagă pe gâtul „popoarelor frățești” Rusia, inclusiv prin intermediul structurilor CSI, vrea să ne facă participanți, actori ai „lumii ruse” separate de Europa, care a adoptat în acest sens o politică a concilierii și renunțării la terminologia divizivă, resentimentară, provocatoare de animozități. Frazeologia belicoasă, zăngăneala armelor ruse trezește îngrijorare în toată Europa și menține o stare de tensiune, de conflict în societatea noastră, căreia și așa nu-i lipsesc motivele de divizare, subliniază publicistul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău