Coronavirus: Franța accelerează campania de vaccinare, cu jumătate de milion de doze inoculate în două zile

  • 07 Martie 2021 11:40
Coronavirus: Franța accelerează campania de vaccinare, cu jumătate de milion de doze inoculate în două zile

Franța a accelerat în acest sfârșit de săptămână campania de vaccinare împotriva coronavirusului, injectând sâmbătă 220.000 de doze, dublu față de sâmbăta trecută, la care se adaugă alte 250.000 de doze făcute vineri, a informat ministrul sănătății Olivier Veran, citat de EFE, preluat de Agerpres.

 

 Aceasta înseamnă că în numai două zile au fost vaccinate aproape 500.000 de persoane. Până în prezent, 3,4 milioane de francezi au primit cel puțin o doză de vaccin.

"Sfârșit de săptămână de mobilizare pentru vaccinare. În această sâmbătă, la orele 17:30, 220.000 de francezi au fost vaccinați, mai mult decât dublu față de sâmbăta trecută! Continuăm și mâine!" (duminică - n.r.), a anunțat Veran pe contul său de Twitter.

"Salut această mobilizare excepțională", a transmis la rândul său premierul Jean Castex, care a vizitat unul dintre centrele de vaccinare instalate de pompieri la periferia Parisului.

În Paris, marea majoritate a centrelor de vaccinare sunt deschise și în weekend, iar patru spitale militare din țară s-au deschis pentru a susține campania de imunizare.

Castex a anunțat joi că vaccinarea se va accelera în întreaga țară, îndeosebi în cele 23 de departamente plasate sub alertă maximă din cauza nivelului ridicat de îmbolnăviri de COVID-19 și unde au fost redirecționate 135.000 de doze suplimentare în acest sfârșit de săptămână.

Guvernul, care încearcă prin toate mijloacele să evite un al treilea lockdown strict în întreaga țară, speră astfel să accelereze imunizarea celor mai vulnerabili cetățeni ai săi, persoanele peste 75 de ani, către care este îndreptată actuala campanie.

La jumătatea lunii aprilie, va începe vaccinarea cetățenilor cu vârste între 50 și 74 de ani, iar guvernul a promis că până în mai 20 de milioane de francezi vor primi măcar prima doză de vaccin, iar până în vară 30 de milioane de francezi vor fi vaccinați.

Pe de altă parte, poliția franceză a evacuat sâmbătă cheiurile Senei, în Paris, considerând că numărul mare de oameni ieșiți la plimbare nu permitea respectarea măsurilor de sănătate publică necesare pentru evitarea răspândirii coronavirusului.

"Măsurile sanitare luate pentru a lupta împotriva propagării COVID-19 nu sunt respectate pe cheiurile Senei. Forțele de ordine intervin pentru a pune capăt acestor reuniuni", a anunțat pe Twitter prefectura Poliției sâmbătă după-amiază.

Regiunea pariziană nu a fost băgată în carantină la sfârșit de săptămână, așa cum cereau autoritățile locale, însă zona se află în alertă maximă, cu o rată a incidenței net superioară mediei naționale, de 250 de cazuri de îmbolnăvire la suta de mii de locuitori.

Această situație a determinat Prefectura să interzică începând de vineri consumul de alcool în principalele zone de întâlnire din Capitala Franței, între ele - malul Senei, și să închidă toate suprafețele comerciale mai mari de 10.000 de metri pătrați.

Totuși, temperaturile plăcute înregistrate în acest sfârșit de săptămână în Capitala Franței i-au convins pe mulți parizieni să iasă la plimbare.

În paralel, departamentele Pas-de-Calais, în nord, și orașele Dunkerque (nord) și Nisa (sud) se află în carantină în timpul weekendului din cauza creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri de coronavirus. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău