Cetățenii din cele 27 de țări ale Uniunii Europene, dar și din alte state, vor putea activa în Republica Moldova fără permis de muncă

  • 04 Mai 2023 11:07
Cetățenii din cele 27 de țări ale Uniunii Europene, dar și din alte state, vor putea activa în Republica Moldova fără permis de muncă

Cetățenii din cele 27 de țări ale Uniunii Europene, dar și din alte state, vor putea activa în Republica Moldova fără permis de muncă. Inițiativa a fost prezentată astăzi, 4 mai, într-un briefing de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, transmite Radio Chișinău.

Potrivit ministrului, modificările vor stimula potențialul de dezvoltare economică, atractivitatea investițională în Republica Moldova. Avem nevoie de un ritm de creștere economică mult mai rapid, a declarat Dumitru Alaiba:

Lipsa accesului la forța de muncă sufocă economia noastră și nu ne putem dezvolta într-un ritm accelerat de care avem nevoie. Noi nu ne putem permite să creștem cu 2 sau 3% anual, pentru că astfel vom rămâne la coada Europei chiar în următorii 10-20 de ani. Vrem să eliminăm permisele de muncă pentru cetățenii care vin dintr-o listă de țări sigure, cu care Rep. Moldova are un mare potențial comercial”, a spus Dumitru Alaiba.  

Atunci când un investitor vine să lanseze o afacere în Rep. Moldova, nu trebuie să-și înceapă drumul de la solicitarea permisului de muncă. Dorim să impulsionăm piața muncii din Republica Moldova pentru a deveni mai atractivi pentru investitori. Prin această inițiativă, lichidăm unul din blocajele economiei” a punctat Dumitru Alaiba.

Inițiativa legislativă prevede că pe lângă cele 18 categorii de cetățeni străini care pot deja să se angajeze în câmpul muncii din Republica Moldova, vor putea munci fără permis și cetățenii statelor Uniunii Europene, din SUA, Marea Britanie, Norvegia, Elveția, Japonia, Ucraina, Turcia, Georgia, Armenia și state din Balcani.

De asemenea, studenții străini vor avea dreptul să lucreze mai multe ore, doar în baza permisului de ședere provizorie pentru studii.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1,03 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău