Cetățenii canadieni, avertizați de guvern să evite orice călătorie în Rusia

  • 06 Martie 2022 11:45
Cetățenii canadieni, avertizați de guvern să evite orice călătorie în Rusia

Canada i-a îndemnat sâmbătă pe cetățenii săi să evite orice călătorie în Rusia din cauza conflictului armat din Ucraina, iar pe canadienii din Rusia să părăsească țara, notează Agerpres, care citează AFP.

Într-o actualizare a recomandărilor sale de călătorie, Ministerul canadian de Externe a indicat că a ridicat „nivelul de risc” pentru Rusia, cerându-le cetățenilor săi „să evite orice călătorie în Rusia din cauza impactului conflictului armat cu Ucraina”.

„Dacă vă aflați în Rusia, ar trebui să plecați cât timp sunt încă disponibile opțiuni comerciale”, a adăugat ministerul.

Ottawa recomanda anterior cetățenilor săi să evite călătoriile neesențiale în Rusia.

În recomandările sale de călătorie, ministerul notează că sancțiunile împotriva Moscovei și represaliile Rusiei „ar putea avea un impact important asupra disponibilității și furnizării serviciilor esențiale” și că disponibilitatea zborurilor este din ce în ce mai limitată.

Referindu-se la legea care restrânge libertatea de exprimare privind situația actuală adoptată de parlamentul rus la 4 martie, ministerul a subliniat că „jurnaliștii și alți lucrători media s-ar putea confrunta cu riscuri considerabile”, în special amenzi și pedepse cu închisoarea.

Ottawa i-a invitat pe cetățenii canadieni să se abțină de la a discuta despre invazia Ucrainei de către Rusia, de a participa la proteste sau de a împărtăși ori de a posta informații legate de evenimentele actuale din Ucraina și Rusia.

Canadienii care doresc să rămână în Rusia în ciuda acestei atenționări sunt, de asemenea, avertizați că ar putea „rămâne în Rusia mai mult decât se așteaptă”, ar putea fi „afectați de penuria de bunuri și servicii esențiale” și „riscă să nu își poată folosi cardurile bancare”. Ei mai sunt atenționați că nu vor trebui „să depindă de guvernul Canadei pentru a părăsi țara”.

Canada, care a luat deja numeroase sancțiuni economice împotriva Rusiei, „va continua să impună sancțiuni punitive lui Putin și oligarhilor”, pentru ca aceștia să-și înțeleagă „greșeala monumentală”, a reafirmat vineri premierul Justin Trudeau, anunțând un turneu european.

Justin Trudeau urmează să părăsească Ottawa duminică pentru a vizita Londra, Riga, Berlinul și Varșovia pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău