Cetățeni ai României și Republicii Moldova stabiliți în Spania au celebrat împreună Ziua Limbii Române

  • 03 Septembrie 2023 14:05
Cetățeni ai României și Republicii Moldova stabiliți în Spania au celebrat împreună Ziua Limbii Române

Fotografii unice din arhiva Republicii Moldova de la manifestațiile din 1989 în care cetățenii cereau ca limba română să devină limbă oficială sunt expuse în premieră la sediul ICR Madrid. Cetățenii românii și moldoveni din Spania au sărbătorit împreună Ziua Limbii Române și au primit cărți în dar.

Timișoara, oraș martir, astăzi capitala europeană a Culturii, simbol al luptei pentru libertate. De cealaltă parte a Prutului, tot în 1989, moldovenii cereau în stradă, recunoașterea limbii române, informează Știrile TVR.

Valeriu Ostafii, consilier Ambasada Republicii Moldova: Stăteam zi și noapte în Piața Marii Adunări Naționale, parcurile erau arhipline cu cetățeni, ceream întoarcerea la grafia latină și utilizarea limbii române, până la urma am reușit.

Însă, pentru mulți copii români născuți în Spania, limba română este o limba străină.

George Bologan, ambasadorul României în Spania: Unii părinți cred că nu este important că fiii lor să învețe limba română pentru a se integra mai bine în statul de reședință unde au ales să trăiască. Este o abordare greșită pentru că a fi parte dintr-un popor înseamnă a-ți comunica sentimentele în limba proprie, altfel devii doar parte dintr-o populație.

Maria Pop, directorul ICR Madrid: Cel mai important omagiu pe care putem să îl aducem limbii române este să o vorbim, să o iubim, să o transmitem copiilor noștri, să o vorbim corect, cu respect și să o cinstim.

De Ziua Limbii Române, la ICR Madrid au venit și spanioli îndrăgostiți de limba și de țara noastră pentru a vedea expoziția dedicată Timișoarei.

De Ziua Limbii Române ICR Madrid a dăruit cărți în limba română, iar instantaneele din Timișoara vor putea fi admirate până la sfârșitul lunii septembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:2,57 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău