CETA | Șeful diplomației canadiene salută acordul din Belgia

  • 27 Octombrie 2016 20:36
CETA | Șeful diplomației canadiene salută acordul din Belgia

Șeful diplomației canadiene, Stéphane Dion, a salutat joi acordul din Belgia cu privire la tratatul de liber-schimb între Uniunea Europeană și Canada (CETA), estimând că ''dacă acest lucru se concretizează, atunci este o veste excelentă'', transmite AFP.

''Dacă acest lucru se concretizează, atunci este o veste excelentă inclusiv pentru francofonie'', a declarat Dion, care s-a declarat ''prudent optimist''.

Oficialul canadian a participat joi, la Paris, la o conferință ministerială cu privire la rămânerea Canadei în comunitatea francofonă.

Premierul belgian Charles Michel a anunțat joi că s-a ajuns la o poziție comună a Belgiei cu privire la acordul de liber-schimb între Uniunea Europeană și Canada (CETA), ceea ce ar deschide calea semnării acordului.

''În sfârșit am ajuns la un acord între belgieni'', a declarat la rândul său premierul regiunii belgiene Valonia, socialistul Paul Magnette, care se opunea semnării CETA în forma inițială. ''Valonia este extrem de fericită că solicitările noastre s-au putut face auzite'', a adăugat el.

Documentul urmează să fie trimis acum ambasadorilor celorlalte state membre ale Uniunii Europene și parlamentelor regionale belgiene. Textul va ajunge și pe masa oficialităților canadiene, care urmează să se pronunțe asupra textului înainte ca acordul să poată fi semnat.

Parlamentele regionale ale Belgiei au la dispoziție până vineri la miezul nopții să-și dea acordul asupra noului text, a scris Charles Michel pe Twitter. ''Acord belgian pe tema CETA. Toate parlamentele (regionale belgiene) pot acum să aprobe (acordul) până mâine (vineri) la miezul nopții. O măsură importantă pentru UE și Canada'', a adăugat Michel.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că nu va lua legătura cu premierul canadian Justin Trudeau până la încheierea acestui proces. ''Sunt bucuros pentru veștile bune primite de la premierul Charles Michel. Doar atunci când toate procedurile vor fi finalizate pentru semnarea CETA îl voi contacta pe premierul Justin Trudeau'', a scris Tusk pe contul său de Twitter.

De câteva zile, guvernul federal belgian încerca în zadar să convingă Valonia, regiunea Bruxelles-Capitală și Comunitatea lingvistică franceză din Belgia să revină asupra opoziției lor față de acordul de liber-schimb dintre UE și Canada, care bloca semnarea CETA de către Belgia și, prin urmare, de către întreaga Uniune Europeană.

Miercuri seara, în lipsa unui acord din partea Belgiei, summitul european care urma să aibă loc joi la Bruxelles pentru semnarea CETA a trebuit să fie anulat. ''Summitul de astăzi (joi) a fost anulat. Pentru moment, nu a fost stabilită nicio nouă dată'', a confirmat pentru AFP o sursă europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău