Certificatul COVID-19, obligatoriu de vineri în Italia pentru toți angajații din sectorul public și privat

  • 15 Octombrie 2021 11:59
Certificatul COVID-19, obligatoriu de vineri în Italia pentru toți angajații din sectorul public și privat

Certificatul sanitar COVID-19 devine obligatoriu începând de vineri în Italia pentru toți angajații, atât în sectorul public cât și în cel privat, o măsură menită să încurajeze vaccinarea, dar care se lovește de opoziția a milioane de salariați, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Prima țară europeană atinsă de pandemie în februarie 2020, Italia a plătit un preț scump, cu peste 130.000 de morți. Guvernul de la Roma a lansat campania de vaccinare în decembrie, iar acum în Italia peste 80% dintre persoanele cu vârste de peste 12 ani sunt vaccinate anti-COVID-19 cu schema completă și 85% cel puțin cu prima doză.

Vaccinarea devenise deja obligatorie pentru personalul medical și certificatul sanitar pentru personalul didactic. Dar guvernul condus de Mario Draghi a apreciat că tot nu este suficient pentru a asigura un nivel de imunitate care să prevină noi focare de COVID-19 susceptibile să perturbe activitatea economică, cum s-a întâmplat în 2020 și la începutul acestui an.

Pentru a încuraja vaccinarea, executivul a anunțat așadar cu o lună în urmă, cu aprobarea partidelor majorității sale din legislativ, extinderea obligativității certificatului sanitar începând din 15 octombrie pentru toată lumea la locul de muncă.

Angajații care nu se conformează acestei reguli riscă suspendarea salariului și o amendă dacă sunt prinși la serviciu fără prețiosul document. Ei nu pot invoca telemunca pentru a se sustrage, în timp ce angajatorii care nu fac controale riscă și ei amenzi.

Instituit în august pentru accesul în interiorul restaurantelor sau în muzee, printre alte spații, certificatul sanitar cuprinde fie un certificat de vaccinare anti-COVID-19, fie dovada vindecării după această boală, fie un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore.

Impunerea acestui certificat la locul de muncă a provocat manifestații violente sâmbătă la Roma, unde mii de persoane - printre care și militanți ai extremei-drepte - au devastat sediul principalei confederații sindicale CGIL și au agresat personalul sanitar dintr-un spital.

Unii manifestanți au amenințat cu greva pentru a scăpa de sancțiunile prevăzute în legislația privind certificatul sanitar. Alții care nu vor să se vaccineze spun că sunt dispuși să plătească 15 euro pentru fiecare test de trei ori pe săptămână.

Conform unei estimări, circa 250.000 din cei 3,2 milioane de angajați din sectorul public nu sunt vaccinați (7,8%), în timp ce în sectorul privat numărul nevaccinaților urcă la aproximativ 2,2 milioane din totalul celor 14,6 milioane de angajați (15%). Prin urmare, eventuale perturbări de activitate în urma aplicării sancțiunilor pentru refuzul folosirii certificatului sanitar creează riscuri și pentru redresarea economiei, după ce anul trecut PIB-ul Italiei a scăzut cu 8,9%.

Președintele bogatei regiuni Veneto, Luca Zaia, a avertizat cu privire la ''haosul'' care pândește companiile italiene după 15 octombrie. ''Nu vom fi în măsură să asigurăm pentru toți nevaccinații un test la fiecare 48 de ore. Întreprinzătorii cu care vorbesc sunt foarte preocupați'', spune politicianul italian.

Totuși, principala confederație a patronatelor, Confindustria, susține ferm decizia guvernului și respinge ''șantajul'' pe care ar putea eventual să-l încerce lucrătorii calificați importanți ai vreunei companii.

În opinia lui Maurizio Stirpe, un vice-președinte al Confindustria, ''nu trebuie să le fie plătite testele celor care refuză vaccinarea, persoanele trebuie să fie puse în fața responsabilităților lor''.

Forza Italia, partidul lui Silvio Berlusconi, și Partidul Democrat (de centru-stânga) susțin instituirea vaccinării obligatorii, măsură pe care însă guvernul deocamdată nu o ia în calcul, mai ales din cauza formațiunii Liga (de extremă-dreapta) a lui Matto Salvini, ce face parte din marea coaliție pe care Mario Draghi a format-o pentru a relansa în urma pandemiei a treia cea mai mare economie din zona euro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău