Certificatele de origine nepreferențială vor fi eliberate și în format electronic

  • 30 Noiembrie 2021 13:06
Certificatele de origine nepreferențială vor fi eliberate și în format electronic

Certificatele de origine nepreferențială vor fi eliberate de către Camera de Comerț și Industrie (CCI) și în format electronic. Serviciul va fi activ din 1 ianuarie 2022 și va putea fi accesat pe platforma www.client.chamber.md. Pe lângă posibilitatea de a depune cererea și a recepționa certificatul la distanță, platforma permite verificarea online  a valabilității certificatului, ceea ce asigură securitatea documentelor în tranzacțiile economice externe, transmite IPN.

La evenimentul de lansare a serviciului, președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea, a remarcat că anual sistemul cameral eliberează peste 13 mii de certificate, împreună cu oficiile teritoriale. Digitalizarea certificatelor în cauză va permite un nivel mai înalt de securitate, dar și cheltuieli și timp redus pentru solicitanții de certificate. CCI va facilita eliberarea acestui certificat inclusiv prin taxe mai mici.

Certificatul de origine nepreferențială în format electronic este lansat cu sprijinul Programului USAID „Reforme Structurale în Moldova”. Directorul Programului, Milo Stevanovich, a remarcat eforturile și activitățile de automatizare a proceselor care sunt derulate în Republica Moldova în mod foarte dinamic. Conform noilor proceduri, certificatul de origine nepreferențială poate fi mai ușor solicitat, obținut, respectiv, prezentat și verificat de către autoritățile relevante. Eficiența emiterii acestui certificat în format electronic aduce beneficii nu doar în interiorul CCI,  dar și pe întregul lanț de emitere și circulație.

Moldova se alătură celor 27 de țări din lume care au aplicat, implementat și operează un sistem electronic de emitere a certificatelor de origine nepreferențială.

Subliniind necesitatea asigurării unui proces corect și eficient, președintele Comitetului de acreditare pentru certificatul de origine, la Camera Internațională de Comerț , Martin van der Weide, a remarcat că certificatele de origine tranzitează în domeniul digital și este foarte important să existe o colaborare a camerelor de comerț și industrie la nivel internațional.

Valentina Iachim, șefa serviciului IT la CCI, e explicat că, odată accesată platforma www.client.chamber.md, prima etapă precede înregistrarea beneficiarului, care va introduce datele personale în câmpurile principale. Vor fi indicate datele de acces și un e-mail, pe care va fi expediat un link de confirmare. După care, se poate purcede la depunerea cererii pentru eliberarea certificatului, semnată electronic.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău