Ceremonii comemorative dedicate generalului Qassem Soleimani în Iran

  • 05 Ianuarie 2020 12:46
Ceremonii comemorative dedicate generalului Qassem Soleimani în Iran

Un omagiu național adus generalului Qassem Soleimani a început duminică în Iran, informează mass-media internaționale.

Ceremoniile în memoria generalului ucis vineri, 3 ianuarie, într-un atac american în Irak, au debutat în cursul dimineții de duminică la Ahvaz. Televiziunea de stat a început înainte de ora locală 08:00 un program în direct, arătând o mulțime îmbrăcată în negru, adunată în acest oraș din sud-vestul țării, transmite postul de radio francez RTL, citat de Agerpres.

Această mulțime compactă și adunată în piața Mollavi arborează drapele roșii (culoarea sângelui "martirilor"), verzi (culoarea islamului) și albe ornate cu sloganuri religioase, precum și portrete ale generalului care comanda forța Al-Quds, unitatea de elită a Gardienilor Revoluției, armata ideologică a Republicii Islamice.

Conform televiziunilor locale, bărbați și femei plâng lovindu-se cu pumnii în piept în sunetele unei melopei șiite. Alte imagini aeriene arată o maree umană îndreptându-se spre locul adunării, conform RTL.

Obișnuitele sloganuri "Moarte Americii!" sunt de asemenea reluate cu vehemență.

Corpul neînsuflețit al înaltului comandant iranian a fost adus cu un avion pe aeroportul acestui oraș din sud-vestul Iranului, locuit de o importantă minoritate arabă, conform agenției Isna.

Manifestările de comemorare în acest oraș, capitala Khuzestan, provincie declarată martir în războiul Iran-Irak (1980-1988) în timpul căruia generalul a început să se afirme, marchează debutul a trei zile de ceremonii în onoarea sa în Iran, după cele care au avut loc deja sâmbătă în Irak, potrivit AFP.

Omagiul național urmează să continue la Teheran, Mashhad (nord-est) și Qom (centru) până la înhumarea rămășițelor pământești ale înaltului ofițer, prevăzută pentru marți în orașul său natal Kerman (sud-est).

Isna descrie o mulțime de "nenumărat", agenția Mehr, apropiată ultraconservatorilor, invocă un "număr incredibil" de participanți, iar televiziunea de stat vorbește de o "mulțime glorioasă".

Soleimani, șeful aripii Gardienilor responsabile cu operațiuni externe ale Iranului și arhitect al strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, a fost ucis vineri în cursul unui atac aerian american în apropierea aeroportului internațional din Bagdad.

Moartea generalului Soleimani, pe care Iranul a promis să o răzbune, a șocat Republica Islamică și suscită temeri de un nou război în Orientul Mijlociu, notează AFP. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău